Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Minder opzien tegen schrijven

Over schrijfangst, uitstelgedrag en writer's block

Paperback Nederlands 2009 9789013066104
Niet leverbaar.

Samenvatting

Veel mensen zien op tegen het schrijven van zakelijke teksten als rapporten, brieven, memo's en e-mails. Ze zijn bang voor spelfouten, piekeren eindeloos over de eerste zin en stellen het schrijven zo lang mogelijk uit. En hoewel de druk om goed te schrijven toeneemt, wordt het taboe op schrijfangst steeds groter.

Goed schrijven is echter maar voor een deel een kwestie van vaardigheden. Emoties als faalangst en onzekerheid spelen een minstens even grote rol. Dit boek behandelt onzekerheid bij het schrijven vanuit verschillende invalshoeken: zowel vanuit de psychologische als vanuit de praktische invalshoek. Het licht schrijfproblemen met herkenbare en uitgebreide cases toe en biedt concrete adviezen.
Daarmee schrijft u betere teksten en met meer plezier!

Inde serie 'Hoe formuleer ik het?' staat communicatie op de werkvloer centraal. Elk deel biedt tal van praktische tips over de meest effectieve aanpak in herkenbare werksituaties. U ontdekt hoe u bij collega's of klanten de door u gewenste reactie kunt oproepen door u mondeling, schriftelijk en non-verbaal effectiever uit te drukken.

Specificaties

ISBN13:9789013066104
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:96
Druk:1
Serie:Taalanker

Expertrecensies (1)

Minder opzien tegen schrijven
Elke Verstralen | 27 juli 2009
Ik ben een echte boekenwurm. Dus toen ik bij Adviestalent de kans kreeg om boeken te lezen en te recenseren voor managementboek.nl, meldde ik mij meteen aan. En toen had ik het boek uit. Dan moet er een recensie komen en dát was ik even vergeten. Het uitstellen begon. Op een middag vertoonde ik uitstelgedrag door mijn uitstelgedrag te analyseren. Er vlogen pakkende beelden door mijn hoofd: zenuwachtig starend naar mijn mail omdat ik niet op 'send' durfde te drukken. Vragend aan het bureau van een collega of zij alsjeblieft nóg een keer mijn stuk wilde lezen voordat het naar de opdrachtgever moest. Of die keer dat ik eerst mijn kledingkast moest ordenen, voordat ik die belangrijke nota kon schrijven. Na deze confronterende herbelevingen, vond ik het tijd voor 'Minder opzien tegen schrijven' van Theo IJzerman en Johannes de Geus.
Lees verder

Lezersrecensies

4.0 van de 5
1 stem
0
1
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Theo IJzermans

Drs. Theo IJzermans (1944-2009) was zelfstandig gevestigd psycholoog, psychotherapeut en coach (www.ijzermans.org). Sinds begin jaren tachtig was hij betrokken bij opleidingen voor trainers en adviseurs van het bureau Schouten & Nelissen in Zaltbommel. Van 1974 tot 1994 was hij parttime werkzaam als psychotherapeut bij de RIAGG Zaanstreek/Waterland. Hij was opgeleid als gedragstherapeut en gezinstherapeut. Bij het Albert Ellis-instituut in New York werd hij opgeleid tot RET-therapeut. (Rationeel-Emotieve Therapie) Sinds 1990 was hij erkend supervisor voor dit instituut. Hij publiceerde eerde onder meer op het gebied van fobieën, verlegenheid, sociale vaardigheidstrainingen en ongehoorzaamheid in organisaties. Samen met Jan Schouten was hij redacteur van de voorlichtingsserie 'Zorgen voor jezelf' bij Uitgeverij Boom. Tot voor kort schreef hij regelmatig columns voor het weekblad Intermediair. Naast: 'Beren op de weg, spinsels in je hoofd' schreef hij al of niet met een coauteur: 'Het woord is nu aan u!' (Eckhardt, IJzermans, Thema, 1994), 'Productief denken een handleiding voor trainers' (IJzermans, Dimattia, Boom, 1993), 'Reaching their minds. A trainers manual for rational effectiveness training' (Dimattia, IJzermans, Institute for Rational Emotive Therapy, New York, 1996), 'Het geheim van de moeilijke klant, weerstand in adviesrelaties' (IJzermans, Thema 1996), 'Pas op voor promotie! En andere berichten van de werkvloer' (IJzermans, Boom 1999) en 'Je zult maar de baas zijn. Over de persoonlijke kanten van leidinggeven' (IJzermans, Dijkstra, Thema 2000).

Andere boeken door Theo IJzermans

Over Johannes de Geus

Johannes de Geus is neerlandicus en werkt als adviseur en trainer bij Schouten & Nelissen. Hij ontwikkelt trainingen op het gebied van bedrijfscommunicatie en opleidingsprogramma's voor trainees. Hij is coauteur van 'Waarom? Daarom! 30 tips over argumenteren in de praktijk'.

Andere boeken door Johannes de Geus

Inhoudsopgave

Voorwoord

Deel 1 - Schrijfangst nader bekeken

1. Denken en voelen bij het schrijven
2. Gedrag en aanpak bij het schrijven
3. Dyslexie of vermoeden van dyslexie
4. Organisatie invloeden

Deel 2 - Verhalen van mensen die tegen het schrijven opzien

5. Trudy: 'Ze zeggen dat ik goed ben, maar ik blijf onzeker.'
6. Gerard: 'In alles ben ik hogerop gekomen, alleen het schrijven wil maar niet lukken.'
7. Riet: 'Als ik moet schrijven, gaan de rolluiken naar beneden en krijg ik het zweet op mijn rug.'
8. Rasha: 'Ik weet niet goed wat ik wel en wat ik niet in een brief moet zetten.'
9. Dirk: 'Soms loop ik vast in mijn verhaal, schrijven wordt dan een kwelling.'
10. Saar: 'Ik hoor dit toch gewoon te kunnen, maar ik kan het niet!'
11. Nico: 'Ik voel me moedeloos, machteloos en gefrustreerd.'

Deel 3 - Schrijven met minder vrees en meer plezier

12. Tips voor het aanpakken van schrijfangst

Bijlage: Zelfonderzoek schrijfangst

Literatuur

Over de auteurs

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Minder opzien tegen schrijven