Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Overspoeld door schaarste

Ontwikkelingen in de arbeidsmarkt eisen actie

Paperback Nederlands 2012 9789013106268
10
Voormalig top 10Totaal 5 dagen
Voormalig top 100Totaal 30 dagen
Niet leverbaar.

Samenvatting

'Waar halen wij in de toekomst onze medewerkers vandaan?', is een vraag die bij organisaties die verder kijken dan de dag van morgen, speelt. Want dat de beroepsbevolking als gevolg van de ontgroening en vergrijzing in Nederland structureel vermindert, is een feit. Ook is het een vaststaand gegeven dat de verzorging aan het bed niet naar India kan worden verplaatst en dat menig jongere zijn neus ophaalt voor technische functies of beroepen waarbij de handen vuil kunnen worden. Personeel wordt schaars en niet alleen in kwantitatieve zin. Hoe gaan organisaties het verlies aan kennis en ervaring van de babyboomers, die massaal de arbeidsmarkt gaan verlaten, opvangen? Het in dienst nemen van schoolverlaters is vaak een ontoereikende maatregel om medewerkers die met pensioen gaan (op hun 67-ste?) te vervangen. Organisaties moeten zich daarom nu al mobiliseren om klaar te zijn voor de war for talent.

In het boek 'Overspoeld door schaarste' worden zes trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en vijftien personeelsgerelateerde acties die organisaties nu al inzetten beschreven, die hen in staat moeten stellen om in 2020 en daarna minstens zo goed als nu hun producten en diensten aan te kunnen bieden. Veertien professionals uit organisaties, als Achmea, Rabobank, Gemeente Amsterdam en Politie Twente geven een kijkje in de eigen keuken en delen met de lezer (ervaringen met) acties die (in combinatie) bijdragen aan een hogere arbeidsparticipatie en een hogere productiviteit en vitaliteit van medewerkers.

In dit boek voert de praktijk de boventoon. De vijftien personeelsgerelateerde acties worden apart en nader beschreven en door professionals die dagelijks met de materie bezig zijn praktisch toegelicht. Het is aan de lezer om een selectie uit deze acties te maken die voor de eigen organisatie passend zijn en deze vervolgens te bundelen tot één beleid, onder welke naam dan ook. Afhankelijk van het type organisatie, de grootte, de ervaren krapte op de arbeidsmarkt, et cetera stelt de lezer dus een menu samen (lees: ontwikkelt beleid) op basis van vijftien ingrediënten (lees: acties). In dit boek staan ook tips en ideeën voor de HR-professional om het thema nu echt (!) eens op de agenda van het MT te krijgen en om mooie woorden om te kunnen zetten in daden.

Het boek 'Overspoeld door schaarste' is een must voor leidinggevenden en HR-professionals die verder kijken dan de dag van morgen.

Specificaties

ISBN13:9789013106268
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:355
Uitgever:VMN Media
Druk:1
Verschijningsdatum:6-1-2015
ISSN:

Lezersrecensies

3.0 van de 5
2 stemmen
1
0
0
0
1

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (1)

interview
Jacco van den Berg: ‘De implementatie van strategische personeelsplanning gaat verbazingwekkend langzaam’
Erik de Vries 29 september 2012 Samen met Richard Jongsma schreef Jacco van den Berg Overspoeld door schaarste. Het boek gaat uitgebreid in op de weinig florissante ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, maar biedt tevens vijftien praktijkscenario’s waarmee organisaties het tij kunnen keren.

Over Jacco van den Berg

Jacco van den Berg is directeur van Van den Berg Training & Advies. Zijn bureau ondersteunt al tien jaar mens en organisatie in hun ontwikkeling. Van den Berg Training & Advies is specialist op het gebied van competentie- en performancemanagement en leiderschapsontwikkeling. Van den Berg schreef vele boeken en artikelen over de onderwerpen werving en selectie, beoordelings-, functionerings- en POP-gesprekken, coachen, leidinggeven en ziekteverzuim. Zo is hij auteur van het GROTE gesprekkenboek, het handboek werving en selectie, POP in Nederland en vele andere praktische boeken. Hij is columnist van het tijdschrift Personeelbeleid en levert wekelijks een bijdrage aan de rubriek Verdien ik wel genoeg? in de Volkskrant.

Andere boeken door Jacco van den Berg

Over Richard Jongsma

Richard Jongsma (1974) heeft bijna vijfentwintig jaar ervaring als HR-professional bij zowel profit- als not-for-profitorganisaties. Hij is gedurende deze periode werkzaam geweest binnen de industrie, energiesector, zakelijke dienstverlening, woningbranche, zorg en welzijn en lokale overheid. Zijn interesses liggen met name op het gebied van strategisch personeelsmanagement, verandermanagement, leiderschap- en organisatieontwikkeling en demotie. Zijn kracht ligt op het snijvlak van het ontwikkelen van HR-beleid en het ondersteunen van het management bij de implementatie ervan. Daarnaast wordt hij regelmatig gevraagd als gastdocent voor HRM-studenten bij verschillende hogescholen en als gastspreker op congressen en seminars. Richard is auteur van de boeken Ziekteverzuim in 100 vragen (2010), Overspoeld door schaarste (2012), Demotie. Het laatste taboe doorbroken (2014) en Demotieverhalen. Er was eens/oneens... (2017). Daarnaast zijn van zijn hand ruim twintig artikelen over uiteenlopende HR-thema’s verschenen en gepubliceerd in diverse media.

Andere boeken door Richard Jongsma

Inhoudsopgave

Voorwoord
Inleiding
Leeswijzer

Deel 1 Trends en ontwikkelingen
1. Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt
2. Een menu bestaande uit vijftien ingrediënten

Deel 2 De praktijk
3. GGz Breburg
4. De Rabobank
5. Hanzehogeschool Groningen
6. BMC
7. Accenture
8. Cvites
9. Enexis
10. Gemeente Rotterdam
11. Gemeente Amsterdam
12. Politie Twente
13. Achmea

Deel 3 De rollen en positie van HR
14. De rollen en positie van HR

Bijlagen
Geraadpleegde bronnen
Over de auteurs
Trefwoordenregister

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Overspoeld door schaarste