Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , , e.a.

Conflictoplossing: het domein van rechters?

Een vergelijkende studie naar rechterlijke en alternatieve conflictoplossing in verschillende rechtsgebieden

Paperback Nederlands 2021 9789013165340
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Deze titel biedt een uitgebreid overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van alternatieve conflictoplossing en de taakinvulling door de rechter. De bundel bevat een schat aan vergezichten over de rol van rechtspraak en andere vormen van conflictoplossing in Nederland. Daarnaast is er aandacht voor de digitalisering en online conflictoplossing. De rechter speelt van oudsher een belangrijke rol in het domein van juridische conflictoplossing.

Vandaag de dag worden geschillen echter niet aan de rechter, maar aan andere conflictoplossers voorgelegd en daarmee aan rechterlijke conflictoplossing onttrokken. Ook de rol van de rechter zelf is veranderd. Rechters worden steeds vaker met andere taken geconfronteerd en er wordt meer specialistische kennis van hen verwacht. De veranderingen verschillen echter per rechtsgebied, zowel qua karakter als tempo.

Conflictoplossing: het domein van rechters? biedt een systematisch overzicht van de verschuivingen die binnen verschillende rechtsgebieden hebben plaatsgevonden. De titel geeft uitleg over de wijze waarop rechterlijke en alternatieve conflictoplossers invulling geven aan hun rol. De inzichten moeten leiden tot een nadere bezinning op de positie van de rechter in het domein van conflictoplossing en op de vraag of zaken ook daadwerkelijk worden afgehandeld door functionarissen en instanties die daarvoor het best zijn toegerust. Deze publicatie is discipline overstijgend. Er wordt namelijk een breed overzicht gegeven van verschillende rechtsgebieden.

Een dergelijk uitgebreide systematische (interne) rechtsvergelijking heeft nog niet eerder plaatsgevonden. Een belangrijke meerwaarde van de bundel is verder dat de gezamenlijke bijdragen het mogelijk maken de positie van de rechter in het domein van conflictoplossing te beschouwen vanuit een breed spectrum van rechtsgebieden.

De titel is hierdoor van belang voor de rechtspraktijk, omdat er een diepgaande beschrijving wordt gegeven van de ontwikkelingen die zich binnen verschillende rechtsgebieden voordoen. De ontwikkelingen worden bovendien met elkaar vergeleken, zodat daar in de toekomst lering uit kan worden getrokken.

Conflictoplossing: het domein van rechters? is relevant voor wetenschappers met een interesse in de alternatieve conflictoplossing en de taakinvulling van de rechter. Daarnaast is de titel ook van grote waarde voor beleidsmakers die zich een beeld willen vormen van de ontwikkelingen op dit terrein en de positie van de rechter in het domein van conflictoplossing.

Specificaties

ISBN13:9789013165340
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Druk:1
Verschijningsdatum:2-9-2021
Hoofdrubriek:Juridisch

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Ashley Terlouw

Ashley Terlouw is hoogleraar Rechtssociologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Andere boeken door Ashley Terlouw

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Conflictoplossing: het domein van rechters?