Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De mens als bron voor leiderschap

Ingenaaid Nederlands 2007 9789023243496
Niet leverbaar.

Samenvatting

De wereld waarin wij leven is van oudsher een wereld van natuur, van familie en afkomst, van gemeenschap en generaties. De wereld waarin wij nu en vandaag leven is echter vooral een wereld van organisaties, van technologie en systemen. Dat is een fascinerende menselijke scheppingswereld die wij tot steeds grotere perfectie voeren.

Een ernstige consequentie van deze ontwikkeling is dat wij deel van onze zelfgeschapen systeemwereld geworden zijn. Wij verliezen onze natuurlijke verbondenheid met de ander; die verbondenheid blijft nu beperkt tot familie en gezinsgenoten. Wij gaan de ander zien als collega of klant, als leverancier, concurrent of kapitaalverschaffer; als een element van onze complexe wereld.

Er vindt als het ware een splitsing plaats tussen de geïndividualiseerde mens en de door ons geschapen georganiseerde wereld. De ultieme verschijning daarvan in onze georganiseerde wereld is 'management' en 'de manager'. Ze zijn onze georganiseerde manifestatie van wat voorheen 'leiderschap' was. Individuele mensen worden in onze organisaties manager en hebben vervolgens de opdracht de georganiseerde systeemwereld en de daarin functionerende mens te beheersen en te vervolmaken. Managers worden daartoe geschoold in alle vormen van systeemkennis. Wat ontbreekt, is het expliciet ontwikkelen van mensenkennis. Die wordt blijkbaar als vanzelfsprekend aanwezig verondersteld.

Dat geldt ook voor universitaire en hogere beroepsopleidingen. Studenten leren een vak, maar niet hoe dit vak in een samenspel met andere mensen kan worden uitgevoerd. Scholing in persoonlijk leiderschap, gebaseerd op het ontwikkelen van mensenkennis, is een essentiële noodzaak.

Daarop wil dit boek op een inspirerende wijze inspelen.

Specificaties

ISBN13:9789023243496
Trefwoorden:leiderschap
Taal:Nederlands
Bindwijze:ingenaaid
Aantal pagina's:140
Druk:1
Hoofdrubriek:Leiderschap

Lezersrecensies

5.0 van de 5
1 stem
1
0
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Adriaan Bekman

Adriaan Bekman werkt in verschillende landen als leidinggevende en adviseur. Hij is gefascineerd door hoe mensen hun organisaties creëren, veranderen en zin geven. In 2004 richtte hij het Instituut voor Mens en Organisatieontwikkeling (IMO) op, waar hij als Stenden-lector vragen rond leiderschap, zingeving en gemeenschapsvorming onderzoekt.

Andere boeken door Adriaan Bekman

Inhoudsopgave

Voorwoord
Inleiding

Deel 1
De meervoudige mens
1 De mens als een geleed wezen
2 De twaalf zintuigen
3 De ziel
4 De geest

Deel 2
De mens in verschijning
5 Hoe verschijnt de mens?
6 Het menselijke optreden
7 Mensbeelden

Deel 3
Levensloop en mensontwikkeling
8 Individuele mensontwikkeling
9 De menselijke biografie
10 Crisis en transitie in de levensloop
11 Scholingswegen

Deel 4
Leiderschap, gemeenschap en organisatieontwikkeling
12 Leidinggeven aan mensen
13 De mens en de menselijke gemeenschap
14 Mens en organisatie

Literatuur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De mens als bron voor leiderschap