Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De Dialogische Organisatie (met dvd)

Ingenaaid Nederlands 2009 9789023244981
Niet leverbaar.

Samenvatting

Het wordt tijd dat we, na de eenzijdige nadruk op financieel-economische ratio's van de laatste jaren, weer eens stil staan bij datgene waar het ook om draait in onze organisaties: de betekenis die mensen ontlenen aan het samen ergens aan werken. We komen de zingeving van een organisatie op het spoor door ons te richten op drie kernvragen: Wie zijn we? Waar komen we vandaan? En wat zijn onze ambities voor de toekomst? 'De Dialogische Organisatie' helpt de lezer antwoord te geven op deze vragen in de vorm van een verhaal, een 'Corporate Story'.

De gedachte die in dit boek nader wordt uitgewerkt is dat de hedendaagse organisatie geen vastomlijnde identiteit kent. Een organisatie is in een continu proces op weg zichzelf vorm te geven, resulterend in een dynamische, narratieve identiteit. Daarbij speelt de dialoog een essentiële rol. De dialoog tussen leiding en medewerkers, tussen organisatie en stakeholders, tussen maatschappij en organisatie. Een geslaagd proces van dialoog kan resulteren in een gemeenschappelijke betekenisgeving, die zijn weerslag vindt in 'het verhaal van de organisatie'. Hoe zo'n proces werkt laat de auteur zien aan de hand van twee casussen: de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Dienst Stadsbeheer van de Gemeente Dordrecht.

'De Dialogische Organisatie' zet ook de ZKM-Organisatie® uiteen, een methodiek waarmee het proces van deze dialoog in de organisatie gefaciliteerd kan worden. Ter illustratie zijn acht dialogen opgenomen, waarin deze methode nader tegen het licht gehouden wordt. De auteur gaat in gesprek met leiders van organisaties (Arthur Docters van Leeuwen, Martien Stevens), met wetenschappers en adviseurs (Paul de Blot, Hubert Hermans, Thijs Homan, Harry Kunneman, Rens van Loon en Cees Zwart).

'De Dialogische Organisatie' is een uitdagende mix van theorie, praktijk en reflectie, bestemd voor iedereen die in het functioneren en de ontwikkeling van hedendaagse organisaties geïnteresseerd is.

Het voorwoord bij dit boek is van Herman Wijffels. De dialogen met de deskundigen werden opgetekend door Peter Schmitz.
Bij het boek zit een compilatie dvd met de acht dialogen.

Specificaties

ISBN13:9789023244981
Taal:Nederlands
Bindwijze:ingenaaid
Aantal pagina's:131
Druk:1
Verschijningsdatum:12-2-2009
Hoofdrubriek:Organisatiekunde

Expertrecensies (1)

De Dialogische Organisatie (met dvd)
Perry Oostrum | 12 juni 2009
Het wordt tijd dat we na eenzijdige nadruk op financieel-economische ratio's (hoe actueel...) weer stil staan bij datgene waar het ook om draait in onze organisaties: de betekenis die mensen ontlenen aan het met elkaar werken in organisaties. Aldus filosoof en organisatieadviseur Joep Wijsbek in 'De dialogische organisatie'. De klassieke mechanistische metafoor heeft afgedaan. Zingeving van een organisatie kan door je te richten op drie kernvragen: wie zijn we, waar komen we vandaan en welke zijn onze ambities voor de toekomst? De antwoorden op deze vragen kunnen worden gevat in de vorm van een verhaal, een corporate story.
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
1 stem
1
0
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (1)

interview
Joep Wijsbek: ‘Mensen verbinden zich graag aan organisaties met een helder verhaal’
Hans van der Klis 6 april 2009 De filosoof en organisatie-adviseur Joep Wijsbek verzet zich tegen de eenzijdige nadruk op financieel-economische ratio’s. In zijn boek De Dialogische Organisatie houdt hij een pleidooi voor de betekenis die wij mensen ontlenen aan samenwerking binnen organisaties. Hij ontleent zijn inspiratie vooral aan de joodse psychiater Victor Frankl en aan de ideeën van de emeritus hoogleraar psychologie Hubert Hermans.

Over Joep Wijsbek

Joep Wijsbek is bestuursvoorzitter van Medina. Hij heeft filosofie en psychologie gestudeerd en een ruime ervaring in het bedrijfsleven als bestuurder, ondernemer, manager en consultant. Vanuit zijn eigen adviespraktijk begeleidt hij mensen en organisaties die behoefte hebben aan een intensieve zelfreflectie.

Andere boeken door Joep Wijsbek

Inhoudsopgave

Voorwoord
Dankbetuiging
Inleiding

1 De organisatie als een verhaal in de tijd
2 Dialoog met Arthur Docters van Leeuwen
3 De affectieve grondstructuur van het verhaal
4 Eerlijke en transparante financiële markten
5 Reflect-on Corporate Story AFM
6 Dialoog met Hubert Hermans
7 De dialogische organisatie
8 Dialoog met Thijs Homan
9 Zingeving
10 Dialoog met Paul de Blot
11 De organisatie als een zingevend samenwerkingsverband
12 Dialoog met Cees Zwart
13 Stadsbeheer Dordrecht, regisseurs in wording
14 Dialoog met Martien Stevens
15 Dialoog met Rens van Loon
16 Dialogisch leiderschap
17 Dialoog met Harry Kunneman

Epiloog
Geraadpleegde literatuur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De Dialogische Organisatie (met dvd)