Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Wellink aan het woord

Paperback Nederlands 2011 9789023466079
Niet leverbaar.

Samenvatting

Als president van de Nederlandsche Bank heeft Nout Wellink de meest turbulente periode in de moderne Nederlandse financiële geschiedenis meegemaakt.

Toen hij in 1997 aantrad, bereidde Nederland zich voor op de invoering van de euro; bij zijn vertrek in 2011 bevindt het eurogebied zich in een ernstige crisis. Wellink moest toestaan dat ABN Amro in 2007 in drie stukken werd opgedeeld en verkocht, en een jaar later was hij nauw betrokken bij de nationalisatie van de Nederlandse onderdelen van Fortis en ABN Amro. Onderwijl gingen de IJslandse internetspaarbank Icesave en dsb, de consumentenbank van Dirk Scheringa, bankroet.

Als bestuurder van de Europese Centrale Bank speelde Wellink een sleutelrol in de beheersing van de schuldencrisis in de eurolanden en als voorzitter van het Bazels Comité van Bankentoezichthouders stelde hij regels op om een toekomstige financiële crisis te voorkomen.

In zeven indringende gesprekken deed Wellink zijn verhaal aan financieel-economisch journalist Roel Janssen, die het met oog voor detail optekende. Openhartig geeft de scheidende president van de Nederlandsche Bank zijn mening, vertelt hij wat er achter de schermen gebeurde en verklaart hij het gevoerde beleid.

Specificaties

ISBN13:9789023466079
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:286
Uitgever:De Bezige Bij
Druk:1
Verschijningsdatum:30-7-2011
Hoofdrubriek:Economie

Expertrecensies (1)

Wellink aan het woord
Annegreet van Bergen | 7 september 2011
Er gaat nogal eens wat mis in onze complexe en snel veranderende wereld. Om het toch zo overzichtelijk mogelijk te houden, reduceren politici problemen graag tot de vraag of de verantwoordelijke functionarissen al dan niet moeten opstappen. Journalisten haken daar gretig op in. Want zo’n indeling in tweeën (moet-ie gaan of mag-ie blijven?) is makkelijker te doorgronden en eenvoudiger te verslaan dan de achterliggende problematiek. Met zijn boek Wellink aan het woord van Roel Janssen trapt bepaald niet in deze val.
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
1 stem
1
0
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (2)

podcast
Roel Janssen over Nout Wellink
Pierre de Winter 17 november 2011 ‘Het gecompliceerde verhaal probeert Wellink steeds te vertellen.’ Journalist Roel Janssen geeft de voormalig president van de Nederlandsche Bank de kans in Wellink aan het woord. ‘Wellink is niet bereid om mensen heel hard af te branden. Dat doet ie gewoon niet.’
interview
Roel Janssen: ‘Wellink is een systeemdenker, een analyticus’
Annegreet van Bergen 15 september 2011 Nooit kreeg een president van de Nederlandsche Bank zo de wind van voren als de op 1 juli teruggetreden Nout Wellink. Nooit ook was de financiële en monetaire wereld zo onstuimig en onberekenbaar als in de laatste jaren van Wellinks presidentschap. In Wellink aan het woord van voormalig NRC-journalist Roel Janssen blikt Wellink terug op deze laatste roerige jaren en vertelt hij over de achtergronden van het beleid van de centrale bank. Managementboek Magazine had een gesprek met de journalist die het verhaal boekstaafde van de centrale bankier ‘die een systeemdenker en analyticus is en die weigert schurken aan te wijzen’.

Over Roel Janssen

Roel Janssen (1947) is journalist en schrijver van zowel non-fictie als spannende boeken. Hij werkte ruim dertig jaar voor NRC Handelsblad, onder meer als correspondent in Zuid-Amerika en Brussel en als politiek-economisch redacteur. Met de thriller De tiende vrouw won hij de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige misdaadboek.

Andere boeken door Roel Janssen

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Wellink aan het woord