Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Dansen met Hydra

Gevaren van onze veiligheidsbegeerte

Paperback NL 9789024446339
Nog niet verschenen, verwacht op 19‑05‑2022
24,90

Samenvatting

In Dansen met de Hydra beschrijft Gerben Bakker de gevaren van onze fixatie op veiligheid.

In de westerse wereld zijn we ieder gevaar gaan zien als een Hydra, een veelkoppig monster dat we te lijf moeten gaan met overheersing en vernuft. De politieke gevolgen blijken verstrekkend. Tussen hoop en vrees hebben we ons teruggetrokken in onze eigen ‘immuniteitsruimtes’, in afwachting van de technische oplossingen die op grote afstand van onze eigen invloedssfeer worden uitgedokterd. Intussen merken we dat onze vrijheden en mogelijkheden almaar verder beknot worden.

Hannah Arendt voorzag de politieke verschraling van de risicosamenleving. Mensen loochenen hun vermogen om samen betekenis te geven aan de intrinsiek gevaarvolle wereld als zij wegduiken en hopen op verlossingen van hogerhand. Maar er gloort hoop in de erkenning dat mensen ten diepste ‘wezens van gevaar’ zijn, juist omdát zij bij machte zijn tot politieke verbeelding. Wie dingen anders wil doen dan ze altijd al werden gedaan, zal bewust risico’s moeten aangaan en moeten leren dansen met het monster van onze tijd.

Gerben Bakker (1982) is docent wijsbegeerte aan de Haagse Hogeschool en onderzoeker op het gebied van ethiek en veiligheid. In 2021 promoveerde hij op het thema filosofie van de veiligheid. Hij publiceerde eerder Ethiek en veiligheid (2015) en, samen met Gert Jan Geling, Over politieke correctheid (2018, shortlist Socratesbeker).

Specificaties

ISBN13:9789024446339
Taal:NL
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:240
Uitgever:Boom
Verschijningsdatum:19-5-2022
Hoofdrubriek:Filosofie

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Dansen met Hydra