Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De economie van de eer

Een nieuwe visie op verdienste en beloning

Paperback Nederlands 2007 1e druk 9789026320965
Dit product is niet leverbaar

Samenvatting

Forse bonussen in het bedrijfsleven en miljoenencontracten voor topsporters zijn gemeengoed geworden. We kijken er niet van op dat Oprah Winfrey per dag meer verdient dan anderen in een heel jaar. Er tekent zich een nieuwe sociale tweedeling af tussen rijk en arm, waarbij het verschil tussen de kansarmen en de 'happy few' alleen maar toeneemt. Het ideaal dat iedereen onder gelijke culturele en materiële voorwaarden kan delen in de welvaart, is gaandeweg vervlogen.

In dit boek pleit Dick Pels voor een nieuwe benadering van prestatie en verdiensten. Op basis van een analyse van de sterrencultuur laat hij zien dat het mogelijk is mensen te motiveren uit eergevoel in plaats van uitsluitend uit materieel gewin en hebzucht. Zorgzaamheid, duurzaamheid, vakmanschap en soberheid zouden meer sociale waardering moeten oogsten dan het najagen van eigenbelang. Het is tijd voor een meritocratie die waarde losmaakt van marktwaarde, die verdienste niet langer gelijkstelt aan veel geld verdienen, maar prijst wat eervol is.

Specificaties

ISBN13:9789026320965
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:190
Druk:1
Hoofdrubriek:Economie

Expertrecensies (4)

recensie
De ondergang van de NV Nederland
Dick Pels | 25 juni 2008
Het is snel gegaan, en gaat steeds sneller. In de vorige eeuw was het Nederlandse bedrijfsleven nog vooral regionaal georiënteerd. Pas in de jaren zestig ontstond er zoiets als een nationale economische elite. Veertig jaar later bevindt de NV Nederland zich definitief in de greep van de internationalisering.
Lees verder
recensie
De economie van de oneer
Pierre Pieterse | 10 april 2008
In zijn boek Help! We worden overgenomen legt NRC-journalist Jeroen Wester uit hoe de zogenaamde ‘moderne investeerders’ (de ‘sprinkhanen’ dus in tegenstelling tot de fatsoenlijke participatie- en investeringsmaatschappijen) te werk gaan. Onwaarschijnlijk simpel: ze kopen een bedrijf en dat bedrijf leent vervolgens een bedrag en stort dat op de rekening van de investeerder. Het rendement wordt verkregen door verkoop van onderdelen, opgedrongen nieuwe leningen tegen een bepaald niet marktconforme rente met lange looptijd, en ten slotte met de verkoop van de resten.
Lees verder
recensie
De economie van de eer
Frans van Schijndel | 13 maart 2008
In 'Economie van de eer' verdedigt Dick Pels de 'sociale meritocratie'. Mensen worden in zo'n maatschappij niet beloond met hoge inkomens maar met eer. Het is een interessant boek over ingewikkelde materie en geschreven voor iedereen die geïnteresseerd is in maatschappelijke inkomensverdeling.
Lees verder
recensie
Alstublieft, de rekening!
Pierre Pieterse | 23 november 2007
Hoewel Jeroen Wester in zijn boek Help! We worden overgenomen veel vragen beantwoordt, blijft een vraag knagen: waarom? Waarom breken mensen moedwillig alles af waar zo lang aan en voor is gewerkt? Wester heeft deze vraag aan een aantal ‘overnemers’ voorgelegd. De antwoorden zijn toch wel ontnuchterend: daar ga ik niet over, zo werkt het nou eenmaal, dit zijn de wetten van vraag en aanbod, en als ik het doe, dan doet een ander het. Kennelijk is hebzucht niet (helemaal) de aanjager.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Interviews en artikelen (4)

interview
Dick Pels: ‘Doe het voor de eer, niet voor het geld’
Ben Kuiken 14 juli 2008 Wat hebben graaiende topmanagers gemeen met achterstandswijken? In De economie van de eer verbindt socioloog en filosoof Dick Pels beide vraagstukken door het principe van de meritocratie. Maar hoeveel geld is een prestatie waard, en waar is de eer gebleven? "Het gaat me nu allemaal wat te veel over geld."
nieuws
'Het grote graaien'
Dick Pels 29 mei 2008 De Industrieele Groote Club aan de Dam te Amsterdam: een betere plek om te debatteren over een boek met de titel Het grote graaien is er niet – behalve natuurlijk de hoofdkantoren van de geplaagde grootverdieners zelf.
interview
Dick Pels: ‘De sociale cohesie van de maatschappij loopt gevaar’
Hans van der Klis 5 april 2008 In De economie van de eer, vorig jaar verschenen bij Ambo, bindt essayist en publicist Dick Pels de strijd aan met de torenhoge bonussen, salarissen en andere vergoedingen die aan managers worden betaald. Pels pleit in De Economie van de eer voor een nieuwe benadering van prestaties en verdiensten. Hij vreest voor een nieuwe tweedeling in de maatschappij.
nieuws
Stop de bonusterreur!
Ben Kuiken 12 december 2007 De bonussen van ceo’s zijn in de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld, kopte het FD maandag. Een relatie tussen de hoogte van de bonus en de prestaties van het bedrijf is zwak. Het geeft maar weer eens aan hoe moeilijk het is om weerstand te bieden aan het grote geld en trouw aan jezelf te blijven.

Over Dick Pels

Socioloog en filosoof Dick Pels is essayist voor onder andere NRC Handelsblad, de Volkskrant, De Groene Amsterdammer en Hollands Diep. Hij is (hoofd)docent maatschappijtheorie en sociale filosofie aan de universiteiten van Amsterdam en Groningen. Daarnaast is hij een van de oprichters van de progressieve denktank Waterland.

Andere boeken door Dick Pels

Inhoudsopgave

Vooraf: mijn kermis der ijdelheid

1 Wat is er mis met de meritocratie?
2 Het grote geld
3 Verdient Oprah wel wat ze verdient?
4 Eerherstel voor de eer
5 Felix meritis
6 Naar een sociale meritocratie

Bibliografie
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De economie van de eer