Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Brief aan de middelmatige man

Pleidooi voor een nieuwe publieke moraal

Gebonden Nederlands 2010 9789026322860
Niet leverbaar.

Samenvatting

Enige tijd geleden verscheen in de Volkskrant een brief van een man wiens leven in het teken van de middelmaat stond. Hij had altijd wel meer willen doen om zijn talenten te ontwikkelen, maar het kwam er nooit van. Nu, op zijn vijftigste, kijkt hij terug op een kleurloos leven - en vraagt zich af of hij daar niet gewoon tevreden mee moet zijn. In Brief aan een middelmatige man geeft Joep Dohmen hem een antwoord.

Dohmen gaat in op de vraag wat het betekent jezelf te ontwikkelen, te ontplooien, te bilden. In een tijd waarin tradities en 'grote verhalen' geen vanzelfsprekende gidsende rol meer vervullen zullen we op eigen kracht betekenis aan ons bestaan moeten geven, daarbij weerstand biedend aan de dwingende verleidingen van markt, wetenschap en technologie. Hoe worden we meer dan alleen calculerende en consumerende burgers?

In zijn boek wijst Dohmen op de noodzaak van de ontwikkeling van een nieuwe publieke moraal, een moraal die mensen ertoe beweegt bewust naar hun eigen leven te kijken, en te streven naar sociale zelfverwerkelijking - naar een zinvol bestaan, te midden van en rekening houdend met anderen.

Specificaties

ISBN13:9789026322860
Trefwoorden:filosofie, zelfcoaching
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:219
Druk:1
Verschijningsdatum:1-11-2010
Hoofdrubriek:Filosofie

Expertrecensies (1)

Perry Oostrum | 24 december 2010
Wij zijn allemaal veroordeeld tot onzekerheid over onze inspanningen, beweert Joep Dohmen in zijn boek 'Brief aan de middelmatige man'. Middelmatigheid is daarmee in zekere zin onvermijdelijk. Wij kunnen het immers altijd beter doen, zij het dat we het ook altijd slechter kunnen doen.Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Joep Dohmen

Joep Dohmen (1960) is journalist van NRC Handelsblad. Voor deze krant deed hij uitgebreid verslag van het Gotlieb-dossier en de misstanden bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Na de School voor de Journalistiek begon Joep Dohmen zijn carrière bij het Limburgs Dagblad en De Limburger. Sinds 1999 werkt hij bij NRC Handelsblad als onderzoeksjournalist. Hij publiceerde boeken over corruptie in Limburg, bouwfraude, het Europees Parlement en kindermisbruik in de katholieke kerk. Hij won de Prijs voor de Dagbladjournalistiek in 1993. In 2008 en 2010 ontving hij De Loep, de jaarlijkse prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten. In 2009 werd Dohmen samen met Robert Chesal uitgeroepen tot Journalist van het Jaar en in 2011 werd zijn onderzoek naar kindermisbruik bekroond met de H.J.A. Hofland Tegel.

Andere boeken door Joep Dohmen

Inhoudsopgave

Brief van een middelmatige man
Inleiding

1 Zelfontplooiing: uitdaging of valkuil?
2 Leven in de posttraditionele orde
3 Levenslessen van een samoerai
4 Zorg voor zichzelf als actuele levensstijl
5 Alternatieven voor de levenskunst
6 Wie is de middelmatige man?

Brief aan een middelmatige man

Nawoord
Bibliografie

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Brief aan de middelmatige man