Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De anorexiastrategie

Over de gevolgen van saneren

Paperback Nederlands 1999 9789029557627
Voormalig top 100Totaal 49 dagen
Niet leverbaar.

Samenvatting

Het is onrustig in het Nederlandse bedrijfsleven. Acquisities en fusies zijn schering en inslag, topmanagers komen en gaan, verlieswaarschuwingen volgen op winstaankondigingen. De Nederlandse onderneming gaat steeds meer lijken op het Amerikaanse bedrijf. Het belang van de aandeelhouders staat voorop, de ontwikkelingen op de beurs vormen het richtsnoer voor het handelen van vele topmanagers. Het gevolg is een kortzichtige jacht op korte termijn rendementen. Investeringen leiden op korte termijn niet tot winst of besparingen, zoals inkrimping van het personeelsbestand wel: de anorexiastrategie is geboren.
De verspreiding van de anorexiastrategie onder invloed van het aandeelhouderkapitalisme heeft verstrekkende gevolgen voor het veel geroemde Nederlandse poldermodel. De oriëntatie op de aandeelhouder en de beurs betekent dat andere belangen hieraan ondergeschikt worden gemaakt, vooral die van de werknemers. Zij worden steeds meer als kostenpost gezien en niet als hulpbron.
Arjen van Witteloostuijn, hoogleraar bedrijfseconomie en bedrijfskunde, stelt in dit boek op aangenaam polemische wijze de anorexiastrategie aan de kaak. Hij analyseert op scherpzinnige wijze de huidige bedrijfseconomische mores en plaatst deze tegen de achtergrond van de macro-economische en internationale ontwikkelingen. Verder schenkt hij aandacht aan de processen van internationalisering en technologiesering die in de moderne economie werkzaam zijn. Van Witteloostuijn doet meer dan het saneergedrag van de grote 'werkgevers' onder de loep nemen, hij geeft ook aan hoe het anders kan. Hij laat zien dat een grotere zorg voor het personeel en aandacht voor innovatieve investeringen uiteindelijk belangrijker stappen zijn op weg naar duurzame winstverbetering dan de botte bijl van de saneerbeul.

Specificaties

ISBN13:9789029557627
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:414
Hoofdrubriek:Algemeen management

Expertrecensies (1)

De anorexiastrategie
Aernoud Witteveen | 20 maart 2000
Op zondag 27 februari, in het VPRO-programma Buitenhof, zaten de economen Arjen van Witteloostuijn (hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen) en Annemieke Roobeek (Universiteit van Amsterdam) tegenover elkaar. Het ging over de Nieuwe Economie, wat moeten we ons daarbij voorstellen?
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
1 stem
1
0
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (1)

achtergrond
Paniekvoetbal ontneemt zicht op wezenlijke keuzes - Arjen van Witteloostuijn ziet geen enkel economisch argument voor flexibilisering van de economie
Annegreet van Bergen 1 oktober 2003

Over Arjen van Witteloostuijn

Arjan van Witteloostuijn is als hoogleraar verbonden aan Tilburg University, de Universiteit Antwerpen, de Antwerp Management School en de Cardiff Business School. Hij is tevens lid van de KNAW en publiceert regelmatig in erkende internationale wetenschappelijke tijdschriften. Hiernaast adviseert hij regelmatig private en publieke organisaties.

Andere boeken door Arjen van Witteloostuijn

Inhoudsopgave

Dankwoord

Proloog

Deel 1

1. Hyperhypen
2. Machomanagement

Deel 2 - Het resultaat

3. Banenverlies
4. Winstexplosie
5. AOW, WAO, WW, Ziektewet
6. Armen worden armer

Deel 3 - De analyse

7. De anorexiatrategie als kwaal
8. De Angelsaksische beurscultuur
9. Het Amerikaans gidsland
10. België, Duitsland, Nederland, de Verenigde Staten en Zweden
11. Twee Mythen: informatisering en internationalisering
12. De institutionalisering van het conflictmodel

Deel 4 - De oplossing

13. De homo sapiens als medicijn
14. De verfijning van het harmoniemodel: een haalbare kaart?
15. De hervorming van het harmoniemodel: een naïeve utopie

Epiloog

Noten
Bibliografie
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De anorexiastrategie