Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

de herschepping van de wereld

het ontstaan van de moderne natuurwetenschap verklaard

Paperback Nederlands 2016 9789035144453
Niet leverbaar.

Samenvatting

Rond 1600 is met de herschepping van de wereld een begin gemaakt. Ook eerder al hadden geleerden erover nagedacht hoe de wereld in elkaar zit. Grieken en Chinezen, Arabieren en Europeanen, monniken en leken, filosofische scholen en solistische denkers, allemaal hadden ze geprobeerd achter de werking van de natuur te komen. Hun denkwerk mocht nog zo aannemelijk lijken, achteraf hield het geen steek. Tussen 1600 en 1700 hebben pioniers als Galilei, Kepler, Descartes, Bacon, Huygens en Newton er een radicaal nieuwe draai aan gegeven. Uit hun aanpak en zienswijze is onze moderne natuurwetenschap voortgekomen. Was dat niet gebeurd, dan leefden we bij wijze van spreken nu nog in de Middeleeuwen.
Hoe heeft deze omwenteling zich in feite voltrokken? Hoe heeft ze ooit kunnen plaatsvinden? En hoe komt het dat ze in Europa plaatsvond? Waarom niet in een andere hoog ontwikkelde beschaving, zoals het oude China of de toenmalige Islamwereld?
Dertig jaar geleden is Floris Cohen wetenschapshistoricus geworden om antwoorden te zoeken op deze klassieke vragen. Hij heeft ze nu gevonden. In dit boek legt hij uit hoe.
Floris Cohen is hoogleraar vergelijkende geschiedenis van de natuurwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Hij is de auteur van How Modern Science Came into the World (2009), The Scientific Revolution (1994), Quantifying Music (1984), De strijd om de Academie (1975) en Om de vernieuwing van het socialisme (1974).
'Een zeer welkom boek (...) een precies geschreven betoog dat de blik verruimt en daarbij van grote intellectuele rijkdom is.'
Dirk van Delft, NRC Handelsblad
'Het is een (boven)meesterlijk boek in de beste betekenis van het woord geworden.'
Willem Otterspeer, de Volkskrant
'Wetenschapsgeschiedenis is zelden zo spannend en meeslepend als bij Cohen het geval blijkt.'
Marinus de Baar, Trouw

Specificaties

ISBN13:9789035144453
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Uitgever:Prometheus
Druk:7
Verschijningsdatum:16-11-2016
ISSN:

Expertrecensies (1)

de herschepping van de wereld
Peter van den Boom | 24 november 2017
Floris Cohen stelt zich de vraag hoe de moderne wetenschappen in de 17e eeuw in Europa konden ontstaan én voortbestaan. Het is een mirakel want het ‘normaal patroon’ laat zien dat na een relatief kort Gouden Tijdperk van wetenschapsbloei een steil verval inzet.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Floris Cohen

Floris Cohen (1946) is de auteur van De herschepping van de wereld. In diezelfde toegankelijke stijl herschreef hij nu Wentholts betoog.

Andere boeken door Floris Cohen

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        de herschepping van de wereld