Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

De permanente oliecrisis

Waarom benzine, gas en voedsel steeds duurder worden

Paperback Nederlands 2008 9789046804162
Niet leverbaar.

Samenvatting

Een leven zonder olie is onvoorstelbaar: onze welvaart hebben we zelfs te danken aan de ontdekking van olie. Maar de helft van de beschikbare olie is verbruikt. De vraag naar olie is al twee jaar groter dan de productie. Volgens Shell is 'de goedkope olie al op'.

'De permanente oliecrisis' beschrijft de gevolgen van een olieprijs ver boven de $100. Maar dit is nog maar het begin. Vanaf nu wordt olie steeds schaarser en benzine steeds duurder doordat de wereldwijde olieproductie binnen enkele jaren haar top gaat bereiken. Dat moment wordt Peak Oil genoemd. Na die 'piek' neemt de productie af en zullen we moeten leren leven met nog veel hogere energieprijzen. Dat zal zeer grote gevolgen hebben voor onze manier van leven. Zelfs voedsel kan nog veel duurder worden wanneer we massaal bio-ethanol uit graan en maïs maken. In de VS wordt al een kwart van dit voedsel in auto's verstookt. De voedselcrisis en oliecrisis hebben veel met elkaar te maken.

Wanneer wordt die piek in de olieproductie precies bereikt? Zijn er voldoende alternatieven? Kan het westen wel zonder kernenergie? En waarom slaat politiek Den Haag geen groot alarm?

In 'De permanente oliecrisis' geven Middelkoop en Koppelaar op toegankelijke wijze antwoord op honderd vragen over olie, benzine, gas en voedselproductie.

Specificaties

ISBN13:9789046804162
Trefwoorden:crisis, olie, dollar
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:192
Druk:1
Hoofdrubriek:Economie

Expertrecensies (1)

Donkere wolken
Pierre de Winter | 24 juli 2008
Nooit eerder werd er zoveel geschreven over de wereldwijde energievoorziening. Vreemd is dat niet, want wie een jaartje of dertig de toekomst in kijkt, ziet hoe donkere wolken zich samentrekken boven alle verworvenheden die de westerse vrije wereld de afgelopen eeuw heeft weten te realiseren. Ze werden gevoed door een gedurende de twintigste eeuw alsmaar groeiende stroom olie, aangevuld met een vooral de laatste jaren onstuimig groeiende hoeveelheid gas.
Lees verder

Lezersrecensies

3.8 van de 5
9 stemmen
3
4
0
1
1

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (2)

nieuws
Shell – part of the solution?
Pierre de Winter 4 september 2008 Is Shell een verstandig bedrijf dat serieus aan de toekomst denkt, of maakt het zich schuldig aan ‘schending van de mensenplichten’?
nieuws
Geen aparte chairman bij Exxonmobil
Pierre de Winter 30 mei 2008 Op de aandeelhoudersvergadering van ’s werelds grootste oliemaatschappij Exxonmobil werd eergisteren het voorstel van aandeelhouders voor een aparte chairman die een meer duurzame strategie voor de lange termijn mogelijk zou moeten maken, afgestemd.

Over Willem Middelkoop

Willem Middelkoop is bekend als journalist en beurscommentator van RTL Z. Daarvoor werkte hij lange tijd voor Het Parool en Reuters. Hij is uitgever van de Middelkoop Discovery Alert en adviseur van het Gold&Discovery Fund. Van zijn eerste boek 'Als de dollar valt' werden binnen één jaar 25.000 exemplaren verkocht.

Andere boeken door Willem Middelkoop

Over Rembrandt Koppelaar

Rembrandt Koppelaar (1985) is a senior researcher at the Swiss Institute for Integrated Economic Research (IIER), where he heads a research team working on the mapping of material and energy flows in economies. In addition he holds a part-time doctoral research position at Imperial College London on investment decisions in electricity market models.

Andere boeken door Rembrandt Koppelaar

Inhoudsopgave

Voorwoord door Willem Middelkoop
Voorwoord door Rembrandt Koppelaar
Inleiding

1. De permanente oliecrisis
2. Peak oil, een compleet nieuw begrip
3. Olie, een wereldontdekking
4. Oorlog om olie
5. Conventioneel of onconventioneel volgooien?
6. De productiepiek lijkt bereikt
7. Teerzanden en andere fossiele oplossingen
8. De kop in het zand
9. Is er leven na olie?
10. De nieuwe kolenrevolutie
11. Wind en zon, de groene alternatieven
12. Een nucleaire toekomst?
13. Hoelang rijdt onze auto nog op olie en gas?
14. Biobrandstoffen, hype of oplossing?
15. Voedsel is energie?
16. Hoe overleven we peak oil?
17. De energietransitie

Nawoord
Noten
Geraadpleegde literatuur
Geraadpleegde websites

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De permanente oliecrisis