Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Verzet en rede in tijden van nepnieuws

Gebonden Nederlands 2017 9789047709992
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Wat kunnen we doen in deze tijden van post-truth politics waarin overal nepnieuws opduikt? De machtsgreep van Trump kwam niet uit de lucht vallen. Decennia van leugens in de politiek - denk aan de 'rechtvaardiging' van de oorlog in Irak - hebben het idee ondermijnd dat er universele waarden bestaan waarvoor we ons schrap zouden moeten zetten.

In dit essay stelt Susan Neiman, voortbouwend op de ideeën van Foucault en Kant, dat waarheid en rechtvaardigheid geen 'kwestie van perspectief' zijn, zoals vaak wordt beweerd, maar universele waarden om voor te strijden. Gelijke rechten voor iedereen - ongeacht ras, geslacht of seksuele geaardheid - waren nog niet zo lang geleden verre van vanzelfsprekend. Die waarden worden momenteel ernstig bedreigd. Het is gevaarlijk om de zaken op hun beloop te laten en onszelf te definiëren als slachtoffer van een onafwendbare gang van zaken.

'Verzet of berusting: de keus is aan ons.' - Susan Neiman

Specificaties

ISBN13:9789047709992
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:80
Uitgever:Lemniscaat
Druk:1
Verschijningsdatum:5-9-2017
Hoofdrubriek:Filosofie
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Susan Neiman

De Amerikaanse filosofe Susan Neiman (1955) brak wereldwijd door met haar boeken 'Het kwaad denken' en 'Morele helderheid'. Andere bekende titels van haar hand zijn Afgezien van de feiten en Waarom zou je volwassen worden? Neiman is directeur van het Einstein Forum in Potsdam en woont in Berlijn. Ze studeerde filosofie in Harvard en Berlijn en was hoogleraar filosofie aan de universiteiten van Yale en Tel Aviv. In 2014 ontving ze de prestigieuze Spinozalens.' Laten we idealen niet afmeten aan de realiteit, maar de realiteit beoordelen aan de hand van idealen.' - Susan Neiman

Andere boeken door Susan Neiman

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Verzet en rede in tijden van nepnieuws