Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Verantwoordelijkheid en oordeel

Paperback Nederlands 2019 9789047712411
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Hoe Arendt zich verhield tot de discussie die volgde op 'Eichmann in Jeruzalem' is te lezen in de essays die zij schreef in de laatste tien jaar van haar leven en die zijn gebundeld in 'Verantwoordelijkheid en oordeel'.

Deze bundel is van essentieel belang om haar opvattingen over moraliteit en het kwaad te begrijpen. Arendt confronteert ons met de ontoereikendheid van traditionele morele 'waarheden' als maatstaven om te beoordelen waartoe mensen in staat zijn. Zij komt tot de conclusie dat er een verderfelijker kwaad bestaat dan dat van de traditionele schurk: het kwaad dat voort blijft woekeren zolang de dader geen wroeging voelt en zijn daden vergeet zodra hij ze heeft begaan.

Specificaties

ISBN13:9789047712411
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:274
Uitgever:Lemniscaat
Druk:1
Verschijningsdatum:9-4-2020
Hoofdrubriek:Filosofie
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Hannah Arendt

Hannah Arendt (1906-1975) is een van de belangrijkste politieke denkers van de twintigste eeuw. De Duits-joodse filosofe werd geboren in 1906 en groeide op in Königsberg. Ze studeerde filosofie onder Martin Heidegger en Karl Jaspers. Toen de nazi's aan de macht kwamen, vluchtte ze via Parijs naar de Verenigde Staten, waar ze bleef wonen tot haar dood in 1975. Arendts privéleven was nauw verweven met haar publieke leven en haar werk. Tegen de achtergrond van het fascisme is Hannah Arendts filosofie vooral een denken van vrijheid in politieke zin, een denken dat echter nooit volledig academisch is. Het voortdurend samengaan van denken en oordelen vormt de rode draad in haar werk. De geschiedenis is volgens haar niet te reduceren tot een uiting van de wil. In Arendts denken gaat het erom concrete situaties in de wereld te begrijpen en een aan de gang zijnde crisis te duiden. Haar ideeën waren nooit populair, ze stonden steeds dwars op de tijdgeest. Vooruitgang betekende voor Arendt een historicistische illusie en de sociale kwestie plaatste ze buiten de politiek. Ze bekritiseerde bevrijdingsbewegingen, het progressieve feminisme en andere vormen van 'slachtofferisme' en vreesde bij identificatie een beklemmende orthodoxie. Politiek handelen kan volgens Arendt nooit gebaseerd worden op een afgebakende doctrine zoals socialisme, liberalisme of conservatisme, maar moet uitgaan van de menselijke pluraliteit, van de veelheid aan mogelijke gezichtspunten in een zaak. Politiek handelen is de moeilijke kunst van het oordelen waarbij we rekening houden met de menselijke diversiteit in een gegeven historische situatie. Arendts discours over Israël en de Verenigde Staten, over het kwaad in de wereld, over terrorisme en wereldvreemdheid, maar ook over de kracht van de democratie hebben niets aan actualiteit ingeboet.

Andere boeken door Hannah Arendt

Inhoudsopgave

Hannah Arendt: leven en werk – door Hessel Daalder 7
Inleiding – door Jerome Kohn 13
Aantekeningen bij de tekst 31
Verantwoordelijkheid en oordeel 37

Proloog 39

I: Verantwoordelijkheid 49
Persoonlijke verantwoordelijkheid onder een dictatuur 51
Enkele problemen uit de moraalfilosofie 77
Collectieve verantwoordelijkheid 151
Denken en morele overwegingen 161

II: Oordeel 185
Overpeinzingen bij Little Rock 187
De plaatsbekleder : schuld door stilzwijgen? 203
Auschwitz voor het gerecht 213
Wrange vruchten 237

Noten 253
Register 265

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Verantwoordelijkheid en oordeel