Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Shell

Achter de schermen van een oliemacht

Paperback Nederlands 2021 9789050188319
Verkooppositie 5742Hoogste positie: 751
Nog niet verschenen, verwacht op 24‑01‑2023
21,95

Samenvatting

De geschiedenis van Shell, in 2007 honderd jaar oud, is doorregen met technologische en commerciële topprestaties, maar ook met wereldgeschiedenis oorlog, drama, corruptie en milieuschandalen. Journalist en historicus Marcel Metze is de eerste onafhankelijke auteur die het aandurfde deze geschiedenis, met epische trekken, te schrijven.

Hij begint in 1939 en verhaalt hoe het Brits/Nederlandse olieconcern zowel de geallieerde als de Duitse oorlogsmachinerie van brandstof voorzag, de Tweede Wereldoorlog doorstond en door de Koude Oorlog en de dekolonisatie manoeuvreerde. Shell-managers, actief in 140 landen, wisten als geen ander hoe te opereren in tijden van politieke onrust en geweld de crisis rond het Suezkanaal, de revolutie op Cuba, de onafhankelijkheidsstrijd in Kenia en Indonesië, de oliecrisis van 1973, Zuid-Afrika en Rhodesië tijdens de Apartheid, Vietnam, de islamitische revolutie in Iran, het permanent geteisterde Nigeria altijd in nauw contact met diplomaten, militairen en geheime diensten, regeringen én oppositiegroeperingen, gekozen politici én dictators.

Metze verrichtte zeven jaar onderzoek in binnen- en buitenlandse archieven. Aan de hand van een schat aan onbekend materiaal en een reeks diepgaande interviews neemt hij ons mee achter Shells schermen. De permanente interne Brits/Nederlandse competitie was bepalend voor het succes van de oliegigant, maar ontaardde regelmatig in een machtsstrijd en leidde ook tot het verlies van de toppositie en de crisis van 2004.

Het weergaloze, epische en onthullende verhaal van oliemacht Shell, honderd jaar nauw verbonden met de wereldgeschiedenis, geschreven door een van onze beste onderzoeksjournalisten.

Specificaties

ISBN13:9789050188319
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:480
Druk:1
Verschijningsdatum:24-1-2023
Hoofdrubriek:Organisatiekunde
ISSN:

Over Marcel Metze

Marcel Metze is onderzoeksjournalist, historicus en auteur. Hij kreeg grote bekendheid met zijn bestsellers over Philips, de banken en het CDA. Zijn biografie van Anton Philips, 'Ze zullen weten wie ze voor zich hebben', waarop hij promoveerde, werd genomineerd voor de AKO-literatuurprijs en uitgeroepen tot Managementboek van het Jaar 2006.

Andere boeken door Marcel Metze

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Shell