Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Hebzucht in vastgoed

Over crimineel gedrag van topbestuurders

Paperback Nederlands 2008 9789055158423
Niet leverbaar.

Samenvatting

Bouwfonds, Philips Pensioenfonds, PWS Rotterdam. Niet alleen malafide vastgoedbedrijven, maar ook 'nette' hightrustorganisaties, zoals woningcorporaties en pensioenfondsen, blijken speelbal te zijn van frauderende directeuren. Hoe heeft het kunnen gebeuren dat organisaties die in eerste plaats een maatschappelijk belang behartigen verwikkeld raken in omvangrijke fraudeschandalen?

Om deze vraag te beantwoorden, duikt fraude-expert Lenny Vulperhorst in de wereld van het vastgoed. Hij interviewde een reeks hoofdrolspelers anoniem en maakte een analyse van de manier waarop legale en illegale transacties, en boven- en onderwereld met elkaar vervlochten kunnen raken. Hij beschrijft organisatiestructuren, bedrijfsculturen en onderliggende machtsverhoudingen en gaat in op de psychologie van witteboordencriminaliteit.

Het resultaat is een spannende beschouwing over vervagende grenzen in een wereld waarin (te)veel geld omgaat. Lenny Vulperhorst publiceerde eerder over de bouwfraude het boek 'Verzwegen onderneming'. Ondernemers, overheid en het einde van het bouwkartel (2001-2005).

Specificaties

ISBN13:9789055158423
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:101
Uitgever:Van Gennep
Druk:1
Hoofdrubriek:Non-profit

Expertrecensies (1)

Vastgoedsector heeft Operatie Schone Handen nodig
Hans van der Klis | 16 september 2008
Het zijn geen leuke tijden voor de ondernemers in de vastgoedsector, zegt Lenny Vulperhorst in zijn boek Hebzucht in vastgoed. ‘De fraude van de topfiguren van een aantal toonaangevende vastgoedfondsen hangt als een zware mist boven de bedrijfstak’, schrijft hij. Die kan alleen verdreven worden door een hardere aanpak van justitie, een beter intern toezicht en een principiële houding van de 'good guys' die onder geen beding nog zaken moeten doen met de 'bad guys'.
Lees verder

Verschijningsdata

De verschijningsfrequentie en verschijningsdata zijn nog niet bekend

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (3)

achtergrond
Corruptie in Nederland
Steven de Jong 3 november 2008 Bij corruptie denken we aan louche cafés waar mannen in donkere pakken elkaar enveloppen met bankbiljetten toeschuiven. In Nederland kent corruptie echter een veel sluimerigere variant: als overdraagbare aandoening die gedijt in kliekjes waar publieke en private belangen met elkaar verkeren.
podcast
Lenny Vulperhorst over bouwfraudes
Pierre de Winter 31 oktober 2008 De bouwfraude was destijds groot in het nieuws. Lenny Vulperhorst verklaart in zijn boek Hebzucht in vastgoed waarom juist de bouwsector zo gevoelig blijkt voor fraude. Boekcover vroeg Vulperhorst naar het hoe en waarom, en vroeg hem of andere sectoren net zo fraudegevoelig zijn.
interview
Lenny Vulperhorst: ‘Nederlanders kunnen niet goed omgaan met witteboordencriminaliteit’
Hans van der Klis 4 september 2008 Na enkele jaren geleden te zijn gepromoveerd op de bouwfraude, heeft Lenny Vulperhorst, adviseur bij Andersson Elffers Felix, nu weer een boek geschreven over witteboordencriminaliteit in de bouwsector. ‘Hebzucht in vastgoed’ gaat over de kwetsbaarheid van corporaties en de vorig jaar aan het licht gekomen fraude bij bouw- en pensioenfondsen. ‘De handhavingsmechanismen zijn belabberd’, vindt Vulperhorst.

Over Lenny Vulperhorst

Lenny Vulperhorst (1955). Na zijn studie Politicologie (doctoraal in 1981) werkte hij bij het RIW-Instituut voor Volkshuisvestingsonderzoek van de Technische Universiteit Delft en als beleidsadviseur bij de Bouw- en Houtbond FNV. Sinds 1989 is hij werkzaam bij AEF. Hij promoveerde in 2005 aan de Universiteit Leiden. Vulperhorst houdt zich bezig met publiek-private samenwerking, bouwen en wonen, infrastructuur, stedelijke inrichting en culturele infrastructuur. Daarnaast werkt hij aan fusies, alliantievorming en innovaties. Hij heeft een aanzienlijk aantal publicaties op zijn naam staan, zowel in vaktijdschriften als in de vorm van zelfstandige publicaties.

Andere boeken door Lenny Vulperhorst

Inhoudsopgave

Inleiding

Deel I
Fraude bij woningcorporaties
Noten

Deel II
Vastgoedfraude
Noten

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Hebzucht in vastgoed