Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Wij wijzen u graag op het volgende
Door drukte zijn de levertijden van PostNL aangepast en kan uw pakket vertraging oplopen. Door de Brexit kan de levering van Engelse boeken vertraging oplopen.
VOORDEEL - 74% korting

Bronnen van kennis

Bronnen van innovatie opsporen en stromend houden

Gebonden Nederlands 1999 9789055941414
Dit product is niet meer leverbaar
VOORDEEL - 74% korting

Samenvatting

Core capabilities en met name core competenties (kerncompetenties) zijn mooie krachtige woorden in een kennisgedreven maatschappij, maar blijven doorgaans abstract van aard. Door technologiegedreven productiebedrijven te bekijken vanuit de menselijke maat, helpt Leonard-Barton deze begrippen concretiseren en operationaliseren. Verder schenkt ze aandacht aan de keerzijde van kerncompetenties. Onder de titel 'kernrigiditeiten' behandelt ze de barrières bij organisatieverandering, die voortkomen uit bestaande ervaring, kennis en percepties. Volgens Leonard worden kerncompetenties en kernrigiditeiten opgeslagen in vier onafhankelijke dimensies. In volgorde van energie die het kost om deze te veranderen beschrijft ze: fysieke technische systemen, managementsystemen, kennis en ervaring van de werknemers en waarden en normen. Om kennis te creëren, verspreiden en beheersen moet aandacht worden geschonken aan vier activiteiten: gezamenlijke probleemoplossing; nieuwe technologische processen, tools en methodologieën implementeren en integreren; voortdurend experimenteren en prototyping; en expertise van buiten in de organisatie betrekken, zowel op technologisch als markttechnisch gebied. Deze verschillende innovatieve activiteiten worden behandeld in verschillende hoofdstukken. Daarbij sluit Leonard aan bij bekende publikaties en eerder verricht onderzoek, zodat de terminologie voor veel lezers een vertrouwde zal zijn.

Specificaties

ISBN13:9789055941414
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:350
Uitgever:Scriptum
Druk:1
Hoofdrubriek:Organisatiekunde

Expertrecensies (1)

Jeroen Kemperman | 30 september 1999
Core capabilities en met name core competenties (kerncompetenties) zijn mooie krachtige woorden in een kennisgedreven maatschappij. Ze worden dan ook veelvuldig en soms 'uit de losse pols' gebruikt in discussies over de te voeren bedrijfsstrategie. Dit roept bij mij (en ik ben hier vast niet uniek in) altijd vragen op: - Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat je in een discussie over het versterken van een strategische technologische capability grote operationele verschillen uit het oog verliest?Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Inhoudsopgave

Woord vooraf
Inleiding

Deel 1 - Het wezen van kerncapaciteiten en kernrigiditeiten

1. Kerncapaciteiten
2. Kernrigiditeiten

Deel 2 - Essentiële innovatieactiviteiten

3. Gemeenschappelijke problemen oplossen
4. De Implementatie en integratie van nieuwe technische processen en bedrijfsmiddelen
5. Experimenteren en prototypen maken
6. Import en absorptie van externe technologische kennis
7. Leren van de markt

Deel 3 - Groei en vernieuwing

8. Overdracht van productontwikkelingscapaciteiten aan ontwikkelingslanden
9. Permanent stromende bronnen

Noten
Literatuur
Register

Alle 100 bestsellers

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Bronnen van kennis