Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Leven zonder olie

Megatrends energie, natuur, vervoer

Gebonden Nederlands 2007 9789055945665
Voormalig top 100Totaal 84 dagen
Niet leverbaar.

Samenvatting

Ons leven is sterk afhankelijk van olie en gas. Honderd jaar geleden reisden we nog 8 kilometer per jaar, nu 20.000 km per jaar, vliegen niet meegerekend. Olie vormt ook de grondstof van plastics, kunstmest, verf, zeep: zelfs uw mobiele telefoon, computer en balpen is gemaakt van een olieproduct. Olie zorgt ervoor dat lampen thuis, in winkels en kantoren branden, dat verwarming en airco het doen, dat tv en computer werken en dat we warm water hebben.

Mooi, maar de nadelen van de olie-economie worden steeds meer zichtbaar. We zijn afhankelijk geworden van enge regimes, via olie financieren we (in)direct terrorisme en we brengen de natuur schade toe. Het bewustzijn dat de olieverslaving beëindigd moet worden, voor de olie op is, groeit.

Maar hoe zal deze megatrend zich de komende tijd vertalen in een nieuwe energie-economie? Welke trends zijn er op het gebied van nieuwe economie, vervoer, natuur en logistiek te bespeuren? Welke toekomstscenario's zijn denkbaar? Welke nieuwe energiebronnen vervangen straks olie? Hoe zal de nieuwe energie-economie ons dagelijks leven veranderen?

Trendwatchers Adjiedj Bakas en Rob Creemers bundelden hun krachten en schetsten in dit actuele visionaire boek, dat de waan van de dag over energie voorbijgaat, hoe de nieuwe energietoekomst eruit zal gaan zien.

Specificaties

ISBN13:9789055945665
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:200
Uitgever:Scriptum
Druk:1
Hoofdrubriek:Economie

Lezersrecensies

3.5 van de 5
6 stemmen
1
2
2
1
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (1)

nieuws
Leven zonder olie?
Pierre Pieterse 9 november 2007 Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) trekt een beklemmende conclusie in haar jaarlijkse World Energy Outlook. Een alsmaar toenemende honger naar energie maakt dat de wereld afstevent op een onzekere toekomst. Januari 2007 lag de olieprijs nog op $50, terwijl momenteel een vat ruwe olie bijna $100 kost. Met name China en India dragen een flinke steen aan bij aan deze toename. In een aantal landen (waaronder China) wordt de prijs van olie bovendien kunstmatig laag gehouden. Dit najaar werden de rijen voor benzinestations in China echter zo lang, dat 1 november de brandstofprijzen met 8% werden verhoogd.

Over Adjiedj Bakas

Adjiedj Bakas (1963) werd uitgeroepen tot Trendwatcher van het Jaar 2009 en Zwarte Zakenman van het jaar 2008. Hij geldt als 'eminent' (De Wereld Draait Door), 'prominent' (De Volkskrant), 'laagdrempelig' (De Telegraaf), 'Europa's beste trendwatcher' (Story), 'goed onderbouwend' (NRC Handelsblad), 'de verpersoonlijking van vooruitgang' (Elsevier), 'een top-10 spreker' (Management Team), 'niet alledaags' (Intermediair), 'origineel' (Elle), 'bijzonder' (Linda), 'spannend' (Esta), 'optimistisch' (CNN), 'inspirerend' (BBC), 'provocerend' (Het Parool) en 'vrolijk' (Trouw). Door de lezers van het blad 'Sprout' werd hij uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke mannen onder de 50.

Andere boeken door Adjiedj Bakas

Inhoudsopgave

Voorwoord door Rein Willems, president-directeur Shell Nederland
Ten geleide

Deel 1 De energie-economie toen en nu
Inleiding
Energie: wat en hoe?
De toekomst van onze energievoorziening

Deel 2 De nieuwe energie-economie: contouren en trends
Inleiding
Megatrend 1. Naar nieuwe energiepolitiek en overheidsingrijpen in de energie-economie
Megatrend 2. Naar vergroening van het bedrijfsleven
Megatrend 3. Naar nieuwe burgerinitiatieven op energiegebied
Megatrend 4. Naar automobielinnovaties en alternatief vracht- en openbaar vervoer
Megatrend 5. Naar druk op de luchtvaart en ander vlieggedrag
Megatrend 6. Naar vernieuwingen bij energieaanbieders
Megatrend 7. Naar nieuwe woon-werkconcepten

Tot slot
Bronnen

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Leven zonder olie