Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Het spiegelende brein

Over inlevingsvermogen, imitatiegedrag en spiegelneuronen

Paperback Nederlands 2008 9789057122767
Niet leverbaar.

Samenvatting

Hoe komt het dat wij andermans gedachten en gevoelens begrijpen? Gedachten lezen, empathie, inlevingsvermogen, aanvoelen - het zijn belangrijke kenmerken van de mens en voorwaarden voor vooruitgang en beschaving. We hebben het in ons, en sinds kort weten we ook hoe het werkt: door middel van de zogenaamde spiegelneuronen in ons brein, 'slimme cellen' die ons in staat stellen om anderen te begrijpen en bepalend zijn voor onze sociale vaardigheden.

Zoals The New York Times stelt: De ontdekking raakt talloze wetenschappelijke disciplines en verandert ons begrip van cultuur, empathie, filosofie, taal, imitatie, autisme en psychotherapie.

'Het spiegelende brein' is het eerste publieksboek over deze revolutionaire wetenschap. Marco Iacoboni beschrijft hoe de spiegelneuronen zijn ontdekt door het team van Giacomo Rizzolatti van de Universiteit van Parma, Italië, waaraan hij zelf was verbonden. Hij legt uit hoe ze werken en waarvoor ze belangrijk zijn: om anderen te begrijpen, voor imitatiegedrag, moreel gedrag, bij het leren, taalverwerving, bij verslaving, politieke voorkeur, het idee van de vrije wil, consumentenkeuzes en in de neuromarketing, een nieuw vakgebied dat zijn ontstaan dankt aan de ontdekking van spiegelneuronen. Iacoboni gaat ook in op situaties waarbij ze niet werken, zoals bij autisme.

Specificaties

ISBN13:9789057122767
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:256
Druk:1
Verschijningsdatum:25-10-2008
Hoofdrubriek:Psychologie

Expertrecensies (1)

Het spiegelende brein
Gert Jan Schop | 10 april 2009
In mijn werk staat de mens centraal. Gedrag van het individu en van groepen mensen is de sleutel tot succes in veranderingstrajecten. Gedrag is uitermate boeiend en tegelijkertijd complex. Soms snap ik mensen niet! Als kerstcadeautje kreeg ik bijvoorbeeld van een relatie het boek 'Ben ik dat?' van Mark Mieras. Zijn boek is een prima springplank naar 'Het spiegelende brein' van Marco Iacoboni. Daar waar Mark Mieras, wetenschapsjournalist, de werking van onze hersenen in algemene zin maar beschrijft, gaat Marco Iacoboni, wetenschapper en onderzoeker, in op specifieke hersencellen: spiegelneuronen.
Lees verder

Lezersrecensies

4.8 van de 5
4 stemmen
3
1
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Inhoudsopgave

Inleiding

1. Na-aperij
2. Playbackshow
3. Taal begrijpen
4. Zien is voelen
5. Oog in oog met jezelf
6. Gebroken spiegels
7. Superspiegels en de bedrading van de hersenen
8. The Bad and the Ugly: geweld en drugsverslaving
9. Behoeften en verlangens spiegelen
10. Neuropolitiek
11. Existentiële neurowetenschap en samenleving

Noten
Dankwoord
Index

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Het spiegelende brein