Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Waar is de raad van toezicht? 3

De Zijlstraverklaring van ambitieus toezicht

Paperback Nederlands 2013 9789059319974
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Er zijn veel publicaties die expliciete ideeën ventileren over de vraag wat goed toezicht is en wat niet. Ook de journalistiek en de politiek geven blijk van grote kennis van zaken zodra het kalf verdronken is. Maar waar is de toezichthouder zelf? Wanneer wordt hij of zij gehoord?

Dit boek is een onderzoek naar de visie van een groep toezichthouders, gebaseerd op rondetafelgesprekken over verschillende thema's.

De toezichthouders verwoorden niet hun frustratie en ventileren geen negatieve kritiek: zij formuleren met elkaar een ambitieniveau en bouwen constructief aan de professionalisering van hun functie en rol. Met hun ambitieniveau leggen zij de lat exact op die hoogte die zij realiseerbaar en noodzakelijk achten. Dat betekent dat er ook gesproken is over grenzen: waar is de raad niet meer voor verantwoordelijk? Wat kan de raad van toezicht niet meer worden aangerekend?

Kern van het boek is de Verklaring waarin beknopte kernambities van en voor toezichthouders staan geformuleerd. Geen nieuwe code of norm, maar concrete uitgangspunten waar toezichthouders persoonlijk voor kunnen gaan staan en die ze kunnen waarmaken. Uit een enquête die het Zijlstra Center daarna heeft laten uitvoeren, blijkt een breed draagvlak te bestaan voor deze ambities. De wetenschappelijke relevantie van het boek is gelegen in het entameren en faciliteren van de discussie over het functioneren van het interne toezicht.

Behalve de Verklaring en een uitgebreide toelichting op de ambities bevat dit boek een reflectie op de besproken thema's en op de betekenis van de Verklaring. Ook wordt in het boek verantwoording gegeven over het onderzoeksproces.

Dit boek is het derde deel in de serie 'Waar is de raad van toezicht?'. Deel I en II verschenen in 2012 en 2013, eveneens bij Boom Lemma uitgevers.

Op donderdag 13 juni 2013 werd 'Waar is de raad van toezicht? Deel III' in de Eerste Kamer gepresenteerd aan een groot gezelschap van toezichthouders, vertegenwoordigers van de ministeries, externe toezichthouders, pers en andere geïnteresseerden.

Specificaties

ISBN13:9789059319974
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:78
Druk:1
Verschijningsdatum:28-9-2013
Hoofdrubriek:Non-profit
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Goos Minderman

Goos Minderman (1962) is sinds 2007 bijzonder hoogleraar Public Law en public Governance aan de Vrije Universiteit Amsterdam en oprichter/voorzitter van het Zijlstra Center for Public Control and Governance. Hij is tevens bijzonder hoogleraar Good Governance aan de School of Public Leadership van de University of Stellenbosch en boardmember of the Center of Executive Leadership (CELG) van de Rutgers University in Newark (New Jersey, VS).

Andere boeken door Goos Minderman

Inhoudsopgave

Voorwoord

1. Inleiding
1.1 Waar is de raad van de toezicht?
1.2 Relevantie van het onderzoek
1.3 Begripsbepaling: raad van toezicht
1.4 Opbouw van het boek

2. De Zijlstraverklaring van ambitieus toezicht

3. Ontstaan van de Verklaring: het proces
3.1 Voorfase onderzoek
3.2 Rondetafelgesprekken
3.3 Analysemethode en codering verslagen
3.4 Afsluitende bijeenkomst (Delphi-sessie)
3.5 Externe enquête

4. Het ontstaan van de Verklaring: de inhoudelijke bouwstenen
4.1 Inleiding
4.2 De interviews: naar zes gespreksthema's
4.3 De gehanteerde thema's en de daarin verwoorde dilemma's
4.4 Van thema's naar de verklaring

5. Het draagvlak van de Verklaring
5.1 Inleiding
5.2 De respondenten
5.3 Draagvlak voor de Verklaring
5.4 Conclusie

6. Slotopmerkingen
6.1 Inhoudelijke opmerkingen
6.2 Reflectie op het proces en de Verklaring

Bijlagen

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Waar is de raad van toezicht? 3