Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , e.a.

Regeren is vooruitzien

Een exploratief onderzoek naar het gebruik van toekomstverkenningen in strategie- en beleidsvormingsprocessen van ministeries

Paperback Nederlands 2008 9789075458435
Niet leverbaar.

Samenvatting

'Regeren is vooruitzien' is een bekende uitspraak. Dit veelbetekenende gezegde vertelt dat politici niet zonder een toekomstvisie kunnen. We weten ook dat het gemakkelijk wordt gezegd maar dat vooruitzien in de dagelijkse praktijk nog niet zo eenvoudig is. Die is weerbarstiger; wat zien we er bijvoorbeeld van terug in beleidsontwikkeling? Is er in de praktijk van beleidsmakers bij de overheid sprake van gestructureerd toekomstverkennen?

Of is het de 'waan van de dag' die bepalend is voor de agenda van morgen? Deze vragen, en vooral ook de behoefte aan inzicht in deze materie vormden de uitgangspunten voor een onderzoek dat in opdracht van de ministeries van
LNV, BZK, OCW en VROM rijksbreed is opgezet. De uitvoering van dit onderzoek was in handen van de TU Delft en adviesbureau Alares uit Den Haag. In deze publicatie presenteren de onderzoekers de resultaten van het onderzoek. De omvang en vorm van het onderzoek leverden een schat aan inzichten op over het gebruik van toekomstverkenningen binnen de rijksoverheid. Door het afnemen van diepte-interviews en een online enquête werd een schat aan gegevens verzameld uit de kennis en ervaringen van meer dan 130 beleidsmakers en strategen.

Het werkveld van toekomstverkenningen, strategie en beleidsontwikkeling
is divers en diffuus. De onderzoekers zijn erin geslaagd die veelomvattendheid terug te brengen tot een overzichtelijk geheel en komen in hun slotbeschouwing met een aantal constateringen die vooruitzien - en dus ook regeren... - dichterbij brengen.

Specificaties

ISBN13:9789075458435
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:96
Uitgever:Mediawerf
Druk:1
Hoofdrubriek:Non-profit

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (1)

achtergrond
De echte leider regeert over zijn graf
Steven de Jong 4 juli 2008 Kin omhoog, blik op oneindig, wit achtergrondlicht. Op zijn website oogt Barack Obama als een Messias, een verlosser, en - in politiekere termen - een Leider met Visie. "I'm asking you to believe", vraagt hij de bezoeker. In wat dan? "Real change!"

Over Patrick van der Duin

Patrick van der Duin is universitair docent aan de TU Delft en richt zich op toekomstonderzoek en innovatiemanagement en de relatie daar tussen. Hij studeerde macro-economie aan de Universiteit van Amsterdam en werkte daarna bij KPN Research. In 2001 ging hij werken bij de TU Delft, faculteit Techniek Bestuur en Management waar hij in 2006 promoveerde op een onderzoek naar hoe bedrijven toekomstverkenningen gebruiken in innovatieprocessen.

Andere boeken door Patrick van der Duin

Over Harry Kotey

Harry Kotey is adviseur bij adviesbureau Alares.

Andere boeken door Harry Kotey

Inhoudsopgave

Ten geleide

1. Inleiding
2. Onderzoeksopzet
3. Bevindingen uit de interviews en de enquêtes
4. Slotbeschouwingen
5. Nawoord

Bijlagen

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Regeren is vooruitzien