Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Methodiek oudergericht pedagogisch adviseren

Paperback Nederlands 2016 9789088506970
Verwachte levertijd ongeveer 4 werkdagen

Samenvatting

Dagelijks worden hulpverleners benaderd door ouders voor advies bij opvoedingsproblemen. De hulpverlener kan dan kiezen voor de rol van deskundige en de ouder een oplossing of een advies voor het probleem aan de hand doen. De hulpverlener kan echter ook besluiten samen met de ouder naar een antwoord op de opvoedingsvraag te zoeken en in dat proces de opvoedingsdeskundigheid en ervaringen van de ouder te betrekken.

Voor deze aanpak kiezen de auteurs in dit boek met hun methode Oudergericht Pedagogisch Adviseren. Uitgangspunt is dat het pedagogische advies meer over de ouder gaat dan over het kind. De hulpverlener helpt de ouder inzicht te krijgen in de eigen specifieke opvoedingssituatie. Indien nodig komt de hulpverlener met algemene pedagogische deskundigheid waarmee dat inzicht wordt vergroot. Doel is dat de ouder zelf, op basis van eigen ervaringen, met handelingsmogelijkheden komt, die voor zijn/haar situatie geëigend zijn.

Het opvoedingsadvies dat uit deze samenwerking tussen hulpverlener en ouder resulteert, sluit – beter dan een algemeen advies – aan bij de specifieke opvoedingsvraag en de handelingsmogelijkheden van de betrokken ouder.

In dit boek worden de stappen van de methode Oudergericht Pedagogisch Adviseren systematisch beschreven; toegelicht met voorbeelden met bijzondere aandacht voor houdingsaspecten. Dat laatste, gecombineerd met de beschrijving van allerlei nuttige instrumenten, maakt dit boek voor elke hulpverlener in opleiding en praktijk tot een zeer waardevol en bruikbaar naslagwerk. Niet alleen een praktische aanrader voor hulpverlener bezig met pedagogisch advies, maar ook professionals die in een andere context (school, consultatiebureau, jeugdbescherming) met ouders werken biedt het bruikbare handvatten.

Specificaties

ISBN13:9789088506970
Trefwoorden:pedagogiek
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:248
Uitgever:SWP
Druk:1
Verschijningsdatum:22-9-2017
Hoofdrubriek:Schoolboeken

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Sonja Ehlers

Sonja Ehlers is orthopedagoog en NLP practitioner. Zij is docent Praktisch Pedagogische Gezinsbegeleiding ( PPG) aan de Hogeschool Utrecht en trainer in het werkveld bij tal van instellingen, waarin begeleiders ouders ondersteunen bij de opvoeding. Dit kunnen instellingen zijn in de jeugdhulpverlening, jeugdpsychiatrie, instellingen ten behoeve van mensen met taal/spraakproblematiek, instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking, jeugdteams, consultatiebureaus en velen meer.

Andere boeken door Sonja Ehlers

Over Meta Kuipers

Meta Kuipers is orthopedagoog en gz-psycholoog. Ze heeft ruime ervaring in het werken met gezinnen in opvang- en behandelsettingen en in de jeugdbescherming. Ze is werkzaam als gedragsdeskundige bij de Raad voor de Kinderbescherming en actief op het gebied van methodiekontwikkeling. Daarnaast heeft ze een praktijk voor opvoedondersteuning en is als freelancer betrokken bij de PPG-opleiding op bij Hogeschool Utrecht.

Andere boeken door Meta Kuipers

Alle 100 bestsellers

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Methodiek oudergericht pedagogisch adviseren