Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Propaganda

Zo wordt het nieuws echt gemaakt

Paperback Nederlands 2019 9789461550620
Verwachte levertijd ongeveer 4 werkdagen

Samenvatting

- Lees hoe je media kunt gebruiken
- Ontdek het verschil tussen 'fake' en echt nieuws
- En leer hoe je met nieuws mensen kunt motiveren en manipuleren

Bedrijven, overheden, denktanks en instellingen bepalen wat wij denken, waar wij over denken, wanneer we dat bedenken en hoe we erover denken,’ stelt Edward Bernays in Propaganda (1928). Dit fascinerende en controversiële betoog beschrijft hoe de massamedia echt werken.

Hoe belangenbehartigers de media naar believen gebruiken. Hoe de nieuwsselectie tot stand komt. En hoe dat vervolgens uitgroeit tot onze nieuwe werkelijkheid. Bernays legt uit hoe de publieke opinie wordt geregisseerd. Of gemanipuleerd. Hij noemde het zelf graag ‘Het ontwikkelen van de instemming van het publiek.’ Brandend actueel in deze tijden van soundbites, clickbaits, framing en fake news.

Het toont aan dat deze volle neef van Sigmund Freud zijn tijd ver vooruit was; 'Propaganda' stamt namelijk uit 1928. Nog voor de opkomst van de televisie en ver voor de opkomst van internet en social media voorspelde Bernays het voortdurende gevecht om de aandacht van het publiek. Het geeft Propaganda een nieuwe urgentie.

Over de vertaler en schrijver van de introductie:
Deze eerste Nederlandse vertaling is van de hand van Tonie Broekhuijsen. Hij voorzag 'Propaganda' tevens van een inleiding. Tonie Broekhuijsen is ruim 35 jaar werkzaam in de media; als journalist, fotograaf, hoofdredacteur, bladenmaker en creative director.

Hij werkte voor grote publieksbladen als Libelle, Margriet, DoehetZelf, AutoWeek, KIJK en NU.nl. Met zijn mediaconsultancy bedrijf The Social Newsroom ontwikkelt hij publiciteitsconcepten, adviseert hij media en bedrijven en geeft hij nu het boek 'Propaganda' van Edward Bernays in Nederland uit.

Specificaties

ISBN13:9789461550620
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:288
Druk:1
Verschijningsdatum:1-11-2019
ISSN:

Expertrecensies (2)

Propaganda - 'Leert je hoe massacommunicatie werkt'
Eric van Arendonk | 14 september 2020
De oorspronkelijke versie van Propaganda stamt uit 1928, bijna 100 jaar geleden dus. Dat maakt me nieuwsgierig, het vorige boek wat ik gelezen heb met een dergelijke leeftijd was van Dale Carnegies Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt, uit 1936.
Lees verder
Propaganda - 'Een schriftelijke cursus in overtuigende communicatie'
Liesbeth Tettero | 16 december 2019
Op Black Friday 2019 las ik in een boek uit 1928 hoe ik aangezet werd tot het kopen van dingen die ik eigenlijk niet nodig had. De uitvinder van het vak public relations, Edward Bernays, zette de methoden pijnlijk nauwkeurig op papier.
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
3 stemmen
3
0
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (1)

preview
Propaganda - Zo wordt het nieuws echt gemaakt
Tonie Broekhuijsen 21 november 2019 Elke dag worden we overspoeld door een kakofonie van berichten. Bedrijven, instellingen, politieke partijen en overheden bestoken ons via alle mogelijke media. Van uithangborden tot gesponsorde e-mails, van ongevraagde telefoontjes tot Facebookberichten.

Over Edward Bernays

Edward Bernays (1891-1995) was een volle neef van Sigmund Freud. Als geen ander begreep hij het belang van het werk van zijn beroemde oom: inzicht in de drijfveren van de mens. Tijdens de eerste wereldoorlog werkte Bernays voor de Committee on Public Information van de Amerikaanse regering. Dit instituut propageerde de Amerikaanse deelname aan de Eerste Wereldoorlog en verkocht de oorlog onder de slogan Make the World Safe for Democracy. De werkwijze van het propaganda-instituut wordt tot op de dag van vandaag aan het begin van oorlogen gebruikt. Na de eerste wereldoorlog bedacht Bernays dat als je het grote publiek een oorlog kunt verkopen je het ook zeker producten van bedrijven en politieke ideeën kunt verkopen. Bernays werkte voor alle grote Amerikaanse bedrijven van de twintigste eeuw, van Procter & Gamble, American Tobacco Company tot en met General Electric, van de Democratische Partij tot de National Association for the Advancement of Colored People (NAACP). Berucht is zijn perscampagne voor de United Fruit Company, die begin jaren vijftig direct leidde tot het omverwerpen van de democratisch gekozen regering van Guatemala door de CIA. In de Verenigde Staten wordt Bernays gezien als de vader van de public relations-industrie. Mede dankzij zijn ouderdom, want nog op 100-jarige leeftijd sprak hij congressen van pr-functionarissen toe.

Andere boeken door Edward Bernays

Inhoudsopgave

12 Citaten uit Progpaganda
Vooraf
Inleiding Tonie Broekhuijsen

Edward Bernays - Propaganda
1. Hoe je chaos structureert
2. De nieuwe propaganda
3. De nieuwe propagandisten
4. De psychologie van publ9ic relations
5. Handel en het publiek
6. Propaganda en politiek leiderschap
7. Vrouwenactivitetien en propaganda
8. Propaganda voor het onderwijs
9. Propaganda in dienst van de maatschappij
10. Kunst en wetenschap
11. De werking bvan propaganda

Namenlijst: Who's who?
Geraadpleegde bronnen en literatuur
Dankwoord

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Propaganda