Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Pedagogiek als betrokken handelingswetenschap

Over de relatie tussen onderzoeken en handelen in het onderwijs

Gebonden Nederlands 2021 9789490120412
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

Naar onderwijs wordt veel onderzoek gedaan, maar de inzichten hieruit weten de praktijk moeilijk te bereiken. De pedagogiek is een wetenschap die hierbij kan helpen. Ze kan het beste gekarakteriseerd worden als een handelingswetenschap – een wetenschap van en voor het handelen –, en in het bijzonder een betrokken handelingswetenschap.

De pedagogiek is erop uit om ‘dienstbaar inzicht’ te ontwikkelen voor het handelen in de opvoedings- en onderwijspraktijk. De aandacht is daarbij allereerst gericht op het handelen van leraren en opvoeders, en het gaat daarbij zowel om vragen over het ‘hoe’ als om vragen over het ‘waartoe’.

In deze bundel verkennen diverse lectoren en leraren vanuit verschillende invalshoeken en aan de hand van concrete voorbeelden hoe pedagogische inzichten over de onderwijspraktijk dienstbaar kunnen zijn aan die praktijk. Daarbij gaat het vooral om de vraag wat vruchtbare manieren zijn om de relatie tussen onderzoek en praktijk zo goed mogelijk tot stand te brengen en in stand te houden.

Daarbij tonen de bijdragen onder andere dat als onderzoek dienstbaar wil zijn aan de onderwijspraktijk, men er rekening mee moet houden dat onderwijs geen kwestie is van de inzet van al dan niet effectieve interventies, maar dat onderwijsprocessen complexe, communicatieve processen zijn die beogen de vorming van leerlingen op gang te brengen.

Specificaties

ISBN13:9789490120412
Trefwoorden:onderwijs, pedagogiek
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:216
Druk:1
Verschijningsdatum:20-4-2021
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Gert Biesta

Gert Biesta is als hoogleraar pedagogiek en onderwijskunde verbonden aan de School of Education van de Universiteit van Stirling in Schotland. Zijn onderzoek richt zich op de theorie en filosofie van opvoeding en onderwijs, de relatie tussen opvoeding, onderwijs en democratie, de methodologie van pedagogisch en sociaal-wetenschappelijk onderzoek, beroepsonderwijs, volwasseneneducatie, en de opleiding van leraren.

Andere boeken door Gert Biesta

Over Maartje Janssens

Maartje Janssens is wetenschappelijk medewerker bij Stichting NIVOZ, waar ze onder meer de lectorenkring coördineert.

Andere boeken door Maartje Janssens

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Pedagogiek als betrokken handelingswetenschap