Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

De herontdekking van Peter Siers, cabaretier in oorlogstijd

E-book Epub Nederlands 2021 9789492025333
Direct te downloaden

Samenvatting

Oud-Hagenaar Willem van 't Oosten was ooit de buurjongen van cabaretier Peter Siers. Toen hij in 2001 hoorde van diens overlijden, is hij op onderzoek uitgegaan. Hoe was het Peter Siers vergaan? Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij succesvol in het Haagse amusementscircuit en daarbuiten. Hij trad zelfs op in Duitsland en voor de AVRO-microfoon. Maar na de oorlog kalfde de belangstelling voor zijn kunsten snel af.

Willems grootste vondst is een cassettebandje met acht liedjes van Peter Siers, opgenomen rond 1945, dat stof ligt te vergaren in het Haags Gemeentearchief. Die liedjes en de teksten daarvan zijn opgenomen in dit ebook, gecombineerd met het beknopte levensverhaal van Peter Siers.

Beknopt, want Siers heeft de geschiedenisboekjes niet gehaald en er is niet veel over hem bekend gebleven. Maar anders dan bij veel collega's uit de oorlogstijd, zijn de liedjes van Peter Siers bijzonder kritisch ten opzichte van de bezetter en lankmoedige Nederlanders die hun hoofd laten hangen naar de NSB.

Peters biograaf Willem van 't Oosten heeft met deze uitgave een waardig gedenkteken geschapen voor een artiest die zijn rug recht hield.

In het gelijknamige luisterboek onderzoekt Peter de Ruiter de betekenis van Peter Siers als kritisch cabaretier in tijden van oorlog. Met veel muzikale voorbeelden schetst hij een tijdsbeeld, waarin hij weergeeft welke andere kritische geluiden ook te horen waren voor en tijdens de oorlog. Aan het woord komen Willem van 't Oosten, Onno Sinke (auteur van een boek over Radio Oranje) en Maarten Eilander (archivaris Nederlands Theater Instituut).
Meer informatie

De liedjes van Peter Siers kunnen ook worden beluisterd via Spotify en iTunes. Meer informatie op www.petersiers.nl

Dit is een ebook in de vorm van een epub3, dat ook geluid bevat (en alle teksten). Niet alle apps zijn geschikt om de muziek in dit ebook af te spelen. De app Boeken van Apple en de meeste ereaders van Kobo ondersteunen het formaat.

Specificaties

ISBN13:9789492025333
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:none
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:120
Verschijningsdatum:5-1-2021
Hoofdrubriek:Schoolboeken

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De herontdekking van Peter Siers, cabaretier in oorlogstijd