Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Preview - Oplossingsgerichte coaching

Hoe kun je jezelf en je medewerkers (ook te vervangen door klanten, cliënten, team, organisatie als geheel) helpen om te minimaxen: méér én beter beklijvende resultaten bereiken met minder inspanningen? Louis Cauffman, pionier in de oplossingsgerichte benadering, deelt in Oplossingsgerichte coaching zijn ervaring als ondernemer, consultant en opleider. Een preview.

Louis Cauffman | 3 december 2015 | 2-3 minuten leestijd

Ben je ondernemer of manager of leidinggevende? Wil je ook zo graag minder energie verliezen in maar meer resultaat halen uit de samenwerking met anderen, (personeel, collega’s, klanten,..)? Heb je –net zoals ikzelf- een hekel aan dure woorden, nietszeggende turbotaal, ingewikkeld (pseudo)theoretisch gedoe en rond-de-pot gedraai? Heb je geen tijd en zin om dikke boeken te lezen waarbij je alleen al om er aan te beginnen, een grote inspanning moet doen?

Investeer dan drie uur leestijd, drie maanden nadenken en proberen en krijg 300% rendement op je investering. In 150 pagina’s leer je een effectieve, evidence-based en efficiënte manier om te minimaxen: meer resultaat met minder inspanning.

Probleem-georiënteerd versus oplossing-georiënteerd werken

De probleem gerichte coach vraag: ‘wat gaat er allemaal niet en waarom?’

De oplossingsgerichte coach vraagt: " wat gaat er ondanks de problemen allemaal wel nog’.

Wat niet?

Oplossingsgericht denken en werken is geen nieuwe religie. Het is geen ‘smaakje van de week’ noch een trukendoos vol met enkel techniekjes.

Wat wel? De simpele versie.

Als coach is je opdracht mensen te helpen denken in mogelijkheden zodat ze hun doelstellingen kunnen bereiken door gebruik te maken van hun eigen sterke punten.

Wat wel? De alomvattende versie

Oplossingsgerichte coaching helpt de coachee gebruik te maken van zijn/haar eigen krachtbronnen om te leren stapsgewijs zijn/haar doelen, afgestemd op de doelen van de omgeving, op een praktische, realistische en effectieve wijze snel en duurzaam te bereiken waarbij –idealiter- de coachee leert te leren om in de toekomst zichzelf te kunnen coachen om zijn doelen zelf te bereiken. Oplossingsgericht denken helpt om problemen op een simpele manier om te zetten in doelen die op hun beurt vertaald worden in uitdagingen.

Oplossingsgericht coachen vertrekt vanuit een mensbeeld waarbij er, hoe moeilijk en uitzichtloos de situatie ook lijkt, altijd krachtbronnen bestaan. Krachtbronnen zijn zaken die ondanks alles, toch nog werken en die je kan gebruiken om je doel te bereiken.

Coachen gaat hand in hand met leiderschap: begeleiden waar mogelijk en (bij)sturen waar nodig. Oplossingsgerichte coaching kan een gids zijn bij individuele contacten, is bruikbaar in het werken met teams én bij veranderingsprocessen binnen een hele organisatie.

Het Leven is complex en je kan best de zaken niet nodeloos compliceren. Oplossingsgericht coachen waardeert de complexiteit van elke situatie en reikt simpele interventies aan die een duurzaam verschil voor de betrokkenen uitmaken.

Simpel is niet gemakkelijk.

Blijf simpel.

Louis Cauffman is directeur van SOLT.E.A.M. Hij is de auteur van Oplossingsgerichte coaching en verschillende andere boeken.

Deel dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden