Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Praktijkboek Organisatieverandering en organisatieritmiek

9 cases in beeld en gebracht

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2011 9789012583152
Niet meer leverbaar.

Samenvatting

Een succesvolle organisatieverandering is afhankelijk van veel factoren. Een factor waarmee tot nu toe nog maar weinig rekening is gehouden, is de ritmiek van organisatieverandering. Het model van organisatieritmiek, zoals dat is ontwikkeld in het promotieonderzoek Ritmiek van organisatieverandering, beoogt de ritmiek van organisatieverandering te typeren aan de hand van een aantal ritmiekkenmerken (klemtoon, intonatie, tempo, herhaling en frequentie).

In 2008 is het Innovatieplatform Ritmiek van Organisatieverandering (I-RO) opgericht. Dit platform onderzoekt de ritmiek van organisatieveranderingen met als doel praktische en bruikbare ritmiekinstrumenten te ontwikkelen. Organisatieveranderingen kunnen daardoor effectiever geïmplementeerd worden. In dit platform participeren veertien organisaties en een raad van advies met een aantal deskundige wetenschappers. Een belangrijk doel van de activiteiten van het platform is het verwerven van inzicht in wat de meest optimale ritmiekaanpak is bij een organisatieverandering.

In dit kader is het onderzoek 'organisatieverandering en organisatieritmiek' uitgevoerd bij negen organisaties uit het bedrijfsleven, de overheid en de non-profit sector. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verleende een financiële bijdrage voor de ontwikkeling van ritmiekinstrumenten.

In het onderzoek naar organisatieritmiek is met het model van organisatieritmiek (Quick Scan en ritmiekinterventies) de betrokkenheid van medewerkers en managers bij veranderingen in hun organisatie positief beïnvloed. Deze betrokkenheid is om twee redenen van belang. Ten eerste is de mate van succes van een organisatieverandering afhankelijk van de betrokkenheid van de medewerkers en managers. Ten tweede kan de betrokkenheid, door het zichtbaar maken van de ritmiekkenmerken en toepassen daarvan, door ritmiekinterventies een nieuwe en stimulerende factor zijn bij het succesvol veranderen. Het belang van het onderkennen van organisatieritmiek als essentiële factor bij organisatieveranderprocessen wordt in dit boek succesvol in beeld gebracht.

Dit praktijkboek is bestemd voor managers, projectleiders en alle betrokkenen bij verandertrajecten in organisaties. Het is een praktisch boek over organisatieverandering, waarin de "ritmiek van organisatieverandering" centraal staat.

Specificaties

ISBN13:9789012583152
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:108
Uitgever:Boom
Verschijningsdatum:18-8-2011
Hoofdrubriek:Organisatiekunde

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Truus Poels

Dr.mr. Truus Poels is een zeer ervaren (HR- en verander)manager, senior managementconsultant bij Ordina, oprichter van het Innovatieplatform Ritmiek van Organisatieverandering en gastdocent en -spreker voor diverse universiteiten en organisaties. Zij is voorzitter van de Stichting Innovatieplatform Ritmiek van Organisatieverandering en research fellow bij Prima Vera, Universiteit van Amsterdam (Faculteit Economie en Bedrijfskunde). De ritmiek van organisatieverandering betreft de beweging van organisatieveranderingen welke in 2006 onderwerp was van haar promotieonderzoek. Als manager heeft zij aan complexe en omvangrijke managementopdrachten gewerkt. Als deskundige – partner/senior consultant heeft zij in een scala aan organisaties met succes verbeter- en verandertrajecten begeleid. Als deskundige heeft zij bovendien in veel organisaties onderzoek en advisering naar werkbeleving en organisatiecultuur gedaan.

Andere boeken door Truus Poels

Inhoudsopgave

Inleiding

Deel 1: Organisatieverandering en organisatieritmiek
Deel 2: Organisatieritmiek in negen organisaties
Deel 3: Vastleggenen beoordelen van organisatieritmiek

Medewerkers vanuit de organisaties
Over de auteurs

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Praktijkboek Organisatieverandering en organisatieritmiek