Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Incompany

Rijnlands organiseren

Om alles te veranderen, moet je overal beginnen

Incompany met Jaap Peters, Mathieu Weggeman, Harold Janssen, Jaap van der Mei, Thijs Jansen

Incompany met Jaap Peters, Mathieu Weggeman, Harold Janssen, Jaap van der Mei, Thijs Jansen

Rijnlands organiseren

Om alles te veranderen, moet je overal beginnen

Met onder andere...

Jaap Peters Jaap Peters
Mathieu Weggeman Mathieu Weggeman
Harold Janssen Harold Janssen

Over dit incompanyprogramma

De wereld verandert snel. We nemen afscheid van oude technologieën, producten en productiemethoden. Soms zijn de veranderingen ‘disruptive’, soms gaan ze geleidelijk. Als er zoveel verandert, heeft dat gevolgen voor hoe we zaken organiseren. De manier waarop mensen met elkaar werken en communiceren is aan een ingrijpende herziening toe.

Het Rijnlandse model heeft oplossingen die écht werken, maar vereist een omslag in ons denken en doen en is in die zin ook ‘disruptive’ te noemen. De verticale organisatiestructuur ruilen we in voor een horizontale: we gaan van aansturen naar samen sturen. De focus ligt op de collectieve ambitie en pas daarna op de wijze van bedrijfsvoering. Waar wendbaarheid (‘agility’) een belangrijk thema is, past het Rijnlandse model uitstekend. De ‘voorste linie’, de professionals, krijgen meer gezag: zij beheersen het vak en weten welke richting en keuzes de juiste zijn.

Het programma
Dit programma geeft u inzicht in wat de consequenties zijn voor uw organisatie en uw medewerkers, wanneer u Rijnlands gaat organiseren. We kijken naar de omgeving waarin u opereert, de uitdagingen waar u voor staat en hoe uw organisatie de transformatie naar deze andere manier van organiseren zou kunnen maken. We doen dat onder andere in de vorm van korte opdrachten.

Waarom Rijnlands organiseren?
Het Rijnlandse model blijkt vooral succesvol in organisaties waarin het ‘echte werk’ buiten de deur plaatsvindt (zoals in wijkzorgteams, bij de politie, binnen de jeugdzorg, bij woningbouwcoöperaties en in het onderwijs) en alleen het vergaderen op een kantoor gebeurt. Voor met name productiebedrijven en fabrieken blijkt het nuttig om te starten met een manier van organiseren en werken die u bij de ‘Agile’-methodiek en varianten daarvan aantreft (zie ook ons programma Agile organiseren).

Sprekers

Jaap Peters
Jaap Peters
Jaap Peters (bedrijfskundige) is auteur van de bestseller Intensieve menshouderij, veelgevraagd spreker over Rijnlands organiseren en organisatie-activist bij DeLimes organisatieontwikkeling. Hij is initiatiefnemer en medeoprichter van het kwartaalmagazine Slow Management.
Mathieu Weggeman
Mathieu Weggeman
Mathieu Weggeman is hoogleraar organisatiekunde in het bijzonder innovatiemanagement aan de Faculteit Technologie Management van de Technische Universiteit Eindhoven.
Harold Janssen
Harold Janssen
coach, adviseur bij DeLimes, auteur van 'De hark voorbij'
Jaap van der Mei
Jaap van der Mei
Jaap van der Mei werkt als interim manager in de zorg. Hij heeft in Utrecht Diergeneeskunde gestudeerd, waarna hij als dierenarts, wetenschappelijk onderzoeker, ondernemer en organisatieadviseur actief was. Het doorgronden van organisatie- en managementvraagstukken heeft zijn belangstelling.
Thijs Jansen
Thijs Jansen
directeur Stichting Beroepseer, auteur 'Beroepstrots'

Praktische informatie

Programma

De thema’s die behandeld gaan worden:

1. Rijnlands organiseren:  de oorsprong

Simpel gezegd: organiseren kan op twee manieren, verticaal of horizontaal. De verticale traditie begon in 1911 met Frederick Taylor en is vooral geschikt in overzichtelijke situaties. De Pruisen hadden in 1806 al bedacht dat je het best datgene leidend kunt maken, wat in de voorste linie gebeurt. Door de toenemende complexiteit en de mogelijkheden van moderne technologie (zoals WhatsApp) komt deze Rijnlandse traditie weer in zwang. Zelf organiseren of georganiseerd worden? Dat is de vraag.

2. Wat maakt de Rijnlandse besturingsfilosofie bijzonder?

Rijnlanders gaan uit van wat er in de realiteit nodig is. Daar moet dus voldoende intelligentie zitten, vakmensen die hun mannetje (m/v) staan. Voeg daar processen aan toe om het overzicht te bewaren en organiseer ondersteuning om het leven in de voorste linie makkelijker te maken, niet moeilijker. De achterkant volgt de voorkant. Dingen die dat omdraaien, bijvoorbeeld een ‘planning & control’-cyclus, doen we liever niet.

3. Organisaties inrichten en  de rol van medewerkers

Een Rijnlandse organisatie is niet voor alles een efficiënte organisatie. Het gaat om effectief handelen in de voorste linie. Stafdiensten zijn ondersteuners van de vakmensen. Frontlijn-medewerkers verbinden de leefwereld met de systeemwereld. Zij moeten in staat zijn om dat wat nodig is in de leefwereld te vertalen naar de mogelijkheden van de systeemwereld. Managen wordt een achtergrondproces. Leiderschap zit overal. Wie het weet mag het zeggen.

4. De eerste stap naar  verandering

Zomaar de boel omgooien – reorganiseren – leidt tot niets. Daarvoor zitten er te veel bestaande reflexen in de weg die zijn ontwikkeld om met de dominantie van de systeemwereld overweg te kunnen. Drie dingen zijn belangrijk: 

1. helderheid over de besturingsfilosofie, 

2. de discipline om je daar aan te houden en 

3. oefenen, oefenen, oefenen. 

Begin maar met dat laatste. En vertaal wat je dan ontdekt in consequenties voor de praktijk.

5. Hoe organiseren we het Rijnlands Toezicht?

Toezicht op het functioneren van de organisatie blijft waardevol, maar is geen hoofdzaak. Het belangrijkste is om voeling te houden met de praktijk. Worden de waarden werkelijk geleefd en helpen ze bij de uitwerking van de besturingsfilosofie in alle geledingen van de organisatie en in de verbinding met alle stakeholders? Dát is Rijnlands organiseren. Control maakt plaats voor vertrouwen.

Voorwaarden

De aard van incompany programma’s brengt met zich mee dat het lastig is om uitspraken over kosten te doen, voordat wij overleg met u hebben gehad. Veel wordt immers pas na een persoonlijk gesprek met u bepaald en ingevuld. Als wij weten wat uw wensen zijn, kunnen wij een gerichte offerte maken.

Als u ons een email stuurt, nemen wij de volgende werkdag contact met u op. Bellen kan natuurlijk ook: 010-4731397.

LOCATIE
Vaak beschikt de opdrachtgever over een geschikte locatie. Wij adviseren u echter graag bij een eventuele keuze voor een externe locatie. Desgewenst regelen wij dit helemaal
voor u.

Ook interessant voor u"

26 SEP
Masterclass
Wat doet u als u iets hoort waar u het absoluut niet mee eens bent? Hoe blijft u dan geconcentreerd en geduldig luisteren? Wanneer gebruikt u welke luistertechniek? Hoe gaat u om met emoties en onbewuste vooroordelen? Hoe stimuleert u het luisteren naar elkaar? Meer
599,-
26 SEP
Collegereeks
Het is een open deur, maar samenwerken wordt steeds belangrijker en gevarieerder. Psychologische kennis is een absolute must voor managers. Wetenschappelijk getoetst, toegankelijk gebracht door absolute toppsychologen. Meer
3.995,-
05 NOV
Collegereeks
In vier colleges ontwikkel je de kennis en vaardigheden over het werken aan sociale en psychologische veiligheid in jouw organisatie en team. Meer
1.695,-

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden