Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Incompany

Agile organiseren

Soepel en snel reageren op veranderingen

Incompany met Rini van Solingen, Mike Hoogveld, Eelco Rustenburg

Incompany met Rini van Solingen, Mike Hoogveld, Eelco Rustenburg

Agile organiseren

Soepel en snel reageren op veranderingen

Met...

Rini van Solingen Rini van Solingen
Mike Hoogveld Mike Hoogveld
Eelco Rustenburg Eelco Rustenburg

Over dit incompanyprogramma

Verandering en versnelling zijn de kernwoorden van deze tijd. Ook in ons werk lijkt verandering de enige constante te zijn. Nieuwe technologieën komen op, de levenscyclus van producten wordt korter, machtsverhoudingen tussen bedrijven verschuiven en consumentengedrag is steeds lastiger te voorspellen... Al met al een complexe cocktail van zaken die elkaar ook nog eens beïnvloeden.

Wat vraagt dat van organisaties? In de eerste plaats dat zij zo ingericht worden dat ze snel kunnen reageren op veranderingen, oftewel ‘agile worden’, zodat bijvoorbeeld de tijd tussen een idee en een verkoopbaar product zo kort mogelijk is. Maar dat is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan.

Organisaties moeten dus veranderen. Niet cosmetisch, maar fundamenteel. Wendbaarheid, ‘responsiveness’ en ‘agility’ moeten in het bedrijfs-DNA verankerd worden. Dat vereist ondermeer een andere manier van omgaan met stakeholders, het voortdurend toetsen wie de concurrent is, een herziening van het proces van product development, anders plannen, anders communiceren... Kortom: anders organiseren.

Het programma
Dit programma omvat vier bijeenkomsten. Het streven is om tenminste één van deze sessies te laten plaatsvinden bij een organisatie die een presentatie zal geven over zijn eigen agile transformatie.

Sprekers

Rini van Solingen
Rini van Solingen
Mike Hoogveld
Mike Hoogveld
Mike Hoogveld is een veelgevraagd spreker en gastdocent op het gebied van toekomstbestendigheid. Op energieke wijze weet hij hierbij wetenschappelijke theorie te vertalen naar concreet bruikbare aanpakken voor de dagelijkse praktijk. Naast zijn werk als adviseur bij het mede door hem opgerichte bureau nlmtd, heeft Mike de afgelopen jaren aan Nyenrode promotie onderzoek gedaan naar de vraag wat succesfactoren zijn van toekomstbestendige organisaties. Ook is hij auteur van diverse bestsellers. Zijn recente boeken (Agile Managen; Denk als een startup) bereikten de nummer 1 en 2 positie van bestverkochte managementboek en werden genomineerd voor Managementboek van het Jaar, OOA Boek van het Jaar en de PIM Literatuurprijs.
Eelco Rustenburg
Eelco Rustenburg
is partner bij Blinklane. Na tien jaar zelf met Agile in de praktijk gewerkt te hebben, werd hij een vooraanstaand adviseur en toptrainer op dit vakgebied. Samen met Rini van Solingen (en Jeff Sutherland voor de Engelse versie) schreef hij de bestseller De kracht van Scrum. In de afgelopen 10 jaar hielp Eelco vele grote organisaties in hun Agile-veranderingsproces.

Praktische informatie

Programma

De thema’s zoals die behandeld gaan worden:

1. De gevolgen op  strategievorming

Heeft Agile invloed op strategievorming? Of: kan strategievorming ook Agile? In een snel veranderende omgeving is wachten en nadenken niet effectief. Voor je het weet is alles al weer veranderd. Daarom is ‘doen’ het credo. Van doen leer je meer dan van nadenken. Eerst doen, dan toetsen maakt dat strategievorming er totaal anders uitzien. Op hoofdlijnen maak je keuzes en dan toets je of die keuze werkt. Trial and error.

2. Welke management- en  leiderschapsstijlen kies je?

Agile legt de operationele keuzes op het uitvoerende niveau. Detailbeslissingen kunnen het best genomen worden door hen die er verstand van hebben en dicht op de klant zitten. Dit vraagt een andere manier van leidinggeven, namelijk faciliterend leiderschap. Leiders moeten visie verwoorden, kaders en richting geven, maar daarnaast vooral teams de mogelijkheid geven om zelf uit te zoeken en te doen. En je moet er zijn als ze hulp nodig hebben. Dus leidinggeven als een imker en niet langer als een herder.

3. Hoe maken we de hele  organisatie agile?

Agile werken begint vaak op een afdeling. Op enig moment moet je kiezen om wel of niet integraal Agile te gaan werken. Als daarvoor gekozen wordt, vraagt dat om een ‘top-down’ verandering, waarbij in de hele organisatie autonome, multidisciplinaire teams gaan werken. Dat moeten ook de ondersteunende functies zoals HR, Finance en marketing veranderen. De totale implementatie van Agile gaat stapsgewijs, ook via trial and error. Doen wat werkt. Agile dus.

4. Hoe bouw je een echte  ‘responsive enterprise’?

Agile is meer dan zelfsturende teams die iteratief werken. Meer dan vaste ‘timeboxes’, dagelijkse meetings en verregaande automatisering. De hele organisatie moet een ‘responsive enterprise’ worden. Zo’n organisatie is transparant en experimenteert doorlopend. Het zijn mini bedrijven die binnen hun klantgebied, product of dienst, verantwoordelijk zijn voor winst of verlies. Toekomstmuziek? Wie om zich heen kijkt ziet dat veel bedrijven zich al zo hebben georganiseerd. Integrale wendbaarheid als primaire strategie.

Voorwaarden

De aard van incompany programma’s brengt met zich mee dat het lastig is om uitspraken over kosten te doen, voordat wij overleg met u hebben gehad. Veel wordt immers pas na een persoonlijk gesprek met u bepaald en ingevuld. Als wij weten wat uw wensen zijn, kunnen wij een gerichte offerte maken.

Als u ons een email stuurt, nemen wij de volgende werkdag contact met u op. Bellen kan natuurlijk ook: 010-4731397.

LOCATIE
Vaak beschikt de opdrachtgever over een geschikte locatie. Wij adviseren u echter graag bij een eventuele keuze voor een externe locatie. Desgewenst regelen wij dit helemaal
voor u.

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden