Freds keuze
Het is 1913. Het laatste jaar voordat Europa zich in een allesvernietigende oorlog stort. In 1913 leefden velen nog in onwetendheid over wat komen ging. Het culturele leven is dat jaar nog in volle bloei. Franz Kafka wordt in 1913 hevig verliefd op Felice Bauer en men vermoedt dat deze relatie hem de stof heeft gegeven voor zijn beroemdste roman Het proces. Oswald Spengler werkt dat jaar aan De Ondergang van het Avondland en binnen enkele weken zou Thomas Manns De dood in Venetië verschijnen. Het is mogelijk dat de Oostenrijkse schilder Adolf Hitler, die dat jaar zijn stadsgezichten probeert te slijten, een zekere Jozef Stalin tijdens een van hun parkwandelingen in Wenen tegen het lijf is gelopen. Florian Illies geeft in zijn onderhoudende boek 1913 - Het laatste gouden jaar van de twintigste eeuw van maand tot maand de alledaagse beslommeringen weer van mensen die later een grote invloed zullen hebben op het culturele en politieke leven in de wereld.
P.S. Heb je dit boek gelezen? Lees dan het vervolg: Meer over 1913 - Het laatste gouden jaar. Illies was nog lang niet uitverteld vanwege het onuitputtelijke bronnenmateriaal.
Karins keuze
Sinds kort hebben wij drie kippen, drie kippen gewoon in de achtertuin. En zoals met veel nieuwe dingen, lees ik er dan graag meer over. Het groene kippenboek van Alma Huiskens is veel meer dan een handleiding ‘hoe houd ik kippen', het is een boek waar de liefde voor deze dieren vanaf spat. Met verhalen over haar eigen kippen, de buurman die liever kanaries had, de verschillen tussen biologisch en biodynamisch graan en natuurlijk ei- en kiprecepten. In alle opzichten een bron van inspiratie.
Marjans keuze
Frank Westerman is een begenadigd schrijver. Hij verdiende zijn sporen al met een fors aantal boeken over uiteenlopende onderwerpen in het genre dat zo lekker vaag "non-fictie" wordt genoemd. Maar dat genre ligt hem uitstekend. Of het nou gaat over de graanboeren in Groningen, over de slag om Srebrenica of over de mysterieuze, massale sterfte van al het leven in een vallei in Afrika: hij vertelt er net zo bevlogen en enthousiast over. Zijn jongste pennenvrucht is De kosmische komedie. Een prachtige, inspirerende reis door het heelal, met als uitvalsbasis de grote sterrenwacht in Westerbork, op het terrein van het voormalige doorvoerkamp van de nazi's. Westerman schuwt de grote vragen niet (is er een betere wereld mogelijk, al dan niet buiten onze eigen dampkring?), maakt fraaie uitstapjes naar kunst en geschiedenis en scheert langs grote sterrenkundigen en maanwandelaars. Een boek dat je aan het denken zet over onze plaats in het heelal... en dat je na lezing niet meer loslaat.
Lees!! Boeken bieden rust, verdieping en kennis. Bij Managementboek en Jongbloed vind je naast management-, juridische en computerboeken gewoon alle boeken. Bekijk ons totale aanbod.
Over Marjan Maandag
Marjan Maandag is redacteur bij Managementboek.