Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Achtergrond

Van de jury - Onbevangen lezen geen bezwaar

Wat een eer, jurylid zijn van het Managementboek van het jaar! En wat een werk… Dat is geen klacht hoor. Ik las al veel. Boeken, kranten, tijdschriften, online artikelen, noem maar op. Veel voor mijn werk, maar ook romans en, ik beken: af en toe een flutdetective of iets anders makkelijk verteerbaars ter ontspanning. Heerlijk. 

Liesbeth Tettero | Mirjam van der Linden | 21 december 2021 | 1-2 minuten leestijd

Al een paar jaar recenseer ik voor managementboek.nl boeken in mijn vakgebied: leiderschap, training en coaching, vooral over het openbaar bestuur en mijn stokpaardje: ambitieuze vrouwen. Recenseren bracht mij iets fijns: een nieuwe manier van lezen. Gericht en gefocust, om de essentie van een boek te snappen. En om er iets van te vinden natuurlijk, een recensie is tenslotte geen samenvatting. Daar heb ik profijt van, want mijn kast staat al behoorlijk vol met boeken die ik ooit echt heel interessant vond, maar waarvan ik nu eigenlijk niet meer weet wat de strekking ook al weer was. Nu lees ik met de markeerstift in aanslag en krabbel ik in kantlijnen, zodat het leesvoer beter beklijft. Net of ik weer in de collegebanken zit eigenlijk! Zonder examens, dat is dan wel weer fijn :)

En dan nu het jurylidmaatschap. Anders dan bij het recenseren, weet ik niet van tevoren welke boeken ik te lezen krijg. Al drie keer hebben mijn jurycollega’s en ik een verrassingspakket ontvangen met boeken die maar één ding gemeenschappelijk hebben: het zijn Nederlandse managementboeken die dit jaar zijn verschenen. Het jaar is nog niet om, dus er volgt nog meer! De pakketten brengen een bont boeket aan titels, met onderwerpen waarover ik normaal niet zo snel zou lezen. Leerzaam dus, ik heb mezelf een nieuwe vorm van permanente educatie bezorgd.

Jurylezen is nog gerichter dan recensielezen: we beoordelen de boeken aan de hand van een lijst met criteria. Actueel, praktisch, origineel, goed onderbouwd? En ja, dan moet ik toch iets vinden van boeken over onderwerpen waar ik eigenlijk geen bal verstand van heb. Gelukkig lijkt dat in de praktijk reuze mee te vallen. Leesbaarheid is ook een criterium bij de beoordeling. De boeken die in aanmerking komen voor de eretitel moeten tenslotte  een breed publiek aan managers aanspreken, niet alleen vakspecialisten. En bij twijfel: we lezen de boeken in duo’s en verschillende oordelen leveren mooie gesprekken op tijdens onze bijeenkomsten. Onbevangen lezen kan dus geen enkele kwaad!

Over Liesbeth Tettero

Liesbeth Tettero is trainer en coach in het openbaar bestuur (www.publice.nl) en van ambitieuze vrouwen (www.feminsterie.nl)

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden