Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Van ingeblikt naar open zee - Dagelijkse leiderschapsdilemma's bespreekbaar

Heeft het nog zin om in 2020 over het thema ‘leiderschap' te schrijven? In 2018, aan het begin van dit boekproject, hadden we niet gedacht dat de gebeurtenissen die we wereldwijd gingen meemaken onze zekerheden in deze mate in twijfel zouden trekken.

Han Looten | 7 december 2020 | 3-5 minuten leestijd

Geen enkel systeem, geen enkele organisatie, geen enkel individu is gespaard gebleven voor de verandering en weinigen kunnen beweren dat ze erop voorbereid waren. Ook vandaag kunnen we de gevolgen ervan slechts gedeeltelijk meten en het zal nog vele jaren duren voordat we alle conclusies eruit kunnen trekken.

Eén ding is zeker, en niemand zal dat betwisten: de wereld verandert razendsnel. Aan de ene kant is er de echte wereld waarin wij leven, aan de andere kant is er een virtuele wereld waarin onze apps leven en waar de likes de debatten leiden. Bestaat er een miniwereld thuis, in de wijk, het dorp, de stad? Iedereen probeert in een globalere wereld te integreren.

Stellen deze veranderingen nieuwe uitdagingen voor leiderschapsvereisten? Voeren we de debatten in een echte wereld of in een virtuele wereld? Met wie hebben we te maken: een individu of een acteur die een rol speelt in een wereld waar het echte en het virtuele elkaar overlappen?

We zullen gewillig moeten zijn, bereid moeten zijn om een weg te vinden in deze dubbelzinnigheid, zonder het als goed of fout te beoordelen, zonder erover te oordelen of vroeger beter of slechter, ingewikkelder of eenvoudiger was. Het zal eerder gaan om een bewustwording van de betekenis die aan onze normen en onze realiteit wordt gegeven, een nieuwe visie ontwikkelen om nieuwe denkbeelden te heroverwegen, een nieuw leiderschap.

We weten zo veel over onszelf, over ons individuele denken, veel meer dan wat wetenschappelijke kennis ooit zal bereiken. Dat is de reden waarom we voor dit boek hebben gekozen voor een andere kijk op de traditionele menselijke relaties.

In de hedendaagse wereld waarin de personages gebeurtenissen meemaken, zullen zij een zodanige individuele ontwikkeling doormaken dat zij verbaasd aankijken tegen nieuwe patronen, anders kijken, anders denken, anders doen.

Onze claim is niet om met dit boek alle antwoorden te bieden. Het is ook geen reeks objectieve waarheden, als deze al zouden bestaan, maar eerder een subjectief en transparant beeld van de auteurs.

Dit boek is geschreven door een jonge ondernemer en aangevuld met reflectie van een vooraanstaande éminence grise, over zijn vijftig jaar praktijk en ervaring. Wat zijn de redenen waarom organisaties verandering nodig hebben? Waarom verdwijnen instellingen, waarom moeten ze nieuwe antwoorden geven en wat zijn hun vooruitzichten? Hoe vindt een mens zijn plaats? Wie neemt het initiatief, welke stijl van leiderschap hoort daarbij, welke richting moet worden ingeslagen?

Een managementboek leest zelden als een roman. Daarom is het eerste deel van dit boek geschreven als roman en voegen we in het tweede deel het management-theoretische luik toe.

In de roman hebben we geprobeerd te experimenteren met een dynamische manier van denken over organisatieontwikkeling, tegenover de traditionele actie bepaald door ‘doen, doen, doen, kijken, denken', die vaak leidt tot vervreemding.

De voorgestelde aanpak daagt eerder uit tot ‘kijken, kijken, kijken, denken, doen'. Het doel is om de verbinding op individueel, groeps- en organisatieniveau te vergemakkelijken.

In het tweede deel zullen we aan de ene kant leessleutels delen, zodat u de verschillende interacties en situaties die in de roman worden beschreven kunt identificeren, en aan de andere kant een manier van denken delen, aarvan we denken dat die essentieel is om een nieuwe dynamiek aan te pakken.

Zie verandering niet langer als een keten van processen, maar als een eeuwigdurende ynamiek en een manier van denken. Leiderschap is veel meer dan en functie of een titel, het is een kwaliteit van zijn.

Dit is niet het zoveelste managementboek, maar een werk dat anders kijkt naar leiderschap, eerder ondersteund door de Academy of Life dan door de Academy of Sciences.

Het schrijven en lezen van dit boek heeft ons inzicht gegeven op onze invloed in organisaties, op familie, relaties, en vrienden. Wij wensen u als leidinggevende, partner, ouder of vriend veel leesplezier en inzicht in de effecten van uw doen en laten.

Han Looten is ondernemer, bestuurder en boardroom consultant. Hij begeleidt jonge ondernemers in transitie en coacht bestuurders. Hij is columnist bij BNR nieuwsradio en vervult diverse toezichthoudende functies.
Filip Grisar is trainer-consultant coach, met internationale ervaring in grote bedrijven. Sinds 2018 is hij eigenaar van zijn eigen onderneming voor advies, training en coaching.
Ze zijn de auteurs van Van ingeblikt naar open zee.

Over Han Looten
Han Looten is medeoprichter van de Filip Vandendriessche Academy. Hij begeleidt jonge ondernemers in transitie en coacht bestuurders. Hij is columnist bij BNR nieuwsradio en vervult diverse RVC, RvA, en toezichthoudende functies.
Over Filip Grisar
Filip Grisar is trainer-consultant coach, met internationale ervaring in grote bedrijven. Sinds 2018 is hij eigenaar van zijn eigen onderneming voor advies, training en coaching.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden