Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Preview - Murphy voor managers

Waarom zou je tijdens je carrière steeds opnieuw het wiel uitvinden, als je ook van anderen kunt leren? In Murphy voor managers verzamelde Gerd de Ley, '‘s werelds belangrijkste verzamelaar van aforismen en citaten', de 999 belangrijkste wetten die je maar beter kunt kennen als manager, ondernemer of professional.

Gerd de Ley | 17 november 2015 | 3-4 minuten leestijd

De Amerikaanse luchtmachtkapitein John Paul Stapp was geobsedeerd door snelheid, en door veiligheid. Hij onderzocht daarvoor hoeveel G-krachten een mens aankan. Hij legde een spoorbaan aan met een slede die door raketmotoren werd aangedreven. Na testritten met dummy’s en chimpansees nam ook Stapp plaats op de slede, en liet zich met liefst 35g wegschieten tot een snelheid van 300 kilometer per uur.

Voor het nauwkeurig meten van deze snelheid had hij de geniale luchtmachtingenieur Edward Aloysius Murphy ingeschakeld. Deze Murphy liet door enkele collega’s gevoelige sensoren installeren, maar na proefmetingen waren er geen resultaten. Wat bleek: de sensoren waren verkeerd gemonteerd. Gefrustreerd zei ingenieur Murphy: ‘Als monteurs de kans hebben om iets verkeerd te doen, dan zullen ze het ook verkeerd doen.’ Murphy was amper van de luchtmachtbasis in Californië vertrokken of zijn wet was al een vaste uitdrukking geworden op de luchtmachtbasis. De rest is geschiedenis.

Grootste collectie ter wereld

Deze anekdote komt uit het boek Het perfecte project van Bart Flos. Een prachtig verhaal en een geweldig aforisme. Ik ben gek op dit soort wijsheden, altijd geweest. Als kind onderstreepte ik in elk boek en in elk tijdschrift aforistische zinnen. Toen ik in de jaren zestig ontdekte dat er geen citatenboeken bestonden waarin je dit soort wijsheden kon nalezen, ben ik ze zelf maar gaan maken.

In de loop van mijn carrière heb ik honderdduizenden citaten en aforismen verzameld en er veel boeken mee gevuld. Murphy voor managers is nummer 451. Ik durf inmiddels met enige trots te zeggen dat ik de grootste collectie ter wereld beheer. Enkele jaren geleden verscheen mijn magnum opus, Het grootste citatenboek ter wereld.

Word je wijs van wijsheden?

Ik vrees dat niemand meer wijsheden heeft verslonden dan ik in mijn leven. Ben ik er wijs van geworden? Dat is als Vlaming moeilijk te beamen, dat laat ik liever aan mijn Noorderburen over. Laat ik het erop houden dat ik vermoed dat ik veel domme fouten niet heb gemaakt omdat ik me net op tijd een citaat herinnerde van iemand die daar iets verstandigs over had gezegd.

Je kunt in mijn visie niet genoeg kennis en ervaring opdoen in een mensenleven. Wie deze mening deelt, kan ik aforismen en citaten van harte aanbevelen. Ze bevatten veel samengebalde kennis, waardoor je op een tijdefficiënte manier ontzettend veel kunt opsteken. Alleen al daarom is Murphy voor managers een aanrader voor managers, ondernemers en professionals. Tijd is geld.

Mijn favorieten

Murphy voor managers bevat veel van de beste teksten die ik heb verzameld, maar ik heb ook enkele favorieten. Dit is mijn top tien:

Iedereen kan een hoop werk verzetten, op voorwaarde dat het niet dat soort werk is wat van hem op dat moment verlangd wordt.

Robert Benchley

Vogels weten wanneer jij pas je wagen hebt gewassen.

Denis Norden

In een bedrijf is iedereen vervangbaar, maar sommigen zijn vervangbaarder dan anderen.

Marsha J. Lopez

Het verschil tussen belastingvermijding en belastingontduiking is de dikte van de gevangenismuren.

Denis Healey

Zakenlui hebben alleen fantasie, als ze niet kunnen betalen.

Kurt Tucholsky

Een mondeling contract is niet eens het papier waard waar het op geschreven staat.

Samuel Goldwyn

Wat je gratis krijgt, kost te veel.

Jean Anouilh

Geld is nuttiger dan armoe, al was het maar om financiële redenen.

Woody Allen

Handelaars verkopen onder de prijs, betalen meer belasting dan zij verdienen en beleggen het saldo in onroerende goederen.

Julien de Valckenaere

De beste investeringen zijn soms degene die je niet gedaan hebt.

Donald Trump

Gerd de Ley is een Vlaams acteur, schrijver van toneelstukken en dichter. Hij heeft een grote reputatie opgebouwd als verzamelaar van aforismen, gezegden en citaten. Hij is de samensteller van Murphy voor managers.

Over Gerd de Ley
Gerd de Ley is een Vlaams acteur, schrijver van toneelstukken en dichter. Hij heeft een grote reputatie opgebouwd als verzamelaar van aforismen, gezegden en citaten. Zijn boeken verschijnen in binnen- en buitenland.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden