Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Succesvol solliciteren - Sta zelf aan het stuur van je loopbaan

In mijn boek Succesvol solliciteren vertel ik jou als lezer dat succesvol solliciteren zoveel meer is dan een eenmalige actie waarbij je een brief stuurt, hoopt dat je wordt uitgenodigd en dat de baan in de praktijk ook voldoet aan je verwachtingen.    

Anita Rasenberg | 25 mei 2021 | 3-4 minuten leestijd

Hoe vaak komt het niet voor dat je er later achter komt dat je toch niet de juiste keuze hebt gemaakt? Dat je bij een bedrijf bent gaan werken waar jij je als mens en professional niet thuis voelt? Of dat je erachter komt dat je je niet tot je recht voelt komen; dat je je talenten niet optimaal kunt inzetten?

Als oprichter en directeur van Spijtenburg heb ik vijftien jaar gesprekken gevoerd met kandidaten over hun loopbaan. Ik heb al werkende ervaren hoe belangrijk het is dat je zelf aan het stuur van je loopbaan moet staan. Dat jouw loopbaankeuze logisch voortvloeit uit jouw persoonlijk profiel. Jouw persoonlijk profiel met jouw kernwaarden, talenten en drijfveren. Wat zijn mijn kernwaarden die mijn gedrag sturen en waar ik innerlijk door geraakt en gedreven word? Wat zijn mijn talenten? En wat zijn mijn drijfveren en interesses? Zo kun je wel ergens goed in zijn, maar dat wil nog niet zeggen dat je er gelukkig van wordt om iedere dag alleen bezig te zijn met de dingen waar je goed in bent.

Hoe vaak komt het niet voor dat mensen kiezen voor een bepaalde opleiding, baan of organisatie, omdat een familielid of vriend dat heeft aangeraden? Vaak zegt dat advies meer over de persoon die jou heeft geadviseerd, dan over de aansluiting met jouw persoonlijk profiel.

Als je weet wie je bent, dan zul je onderbouwd Ja of Nee kunnen zeggen tegen een aanbod of een advies. En dan zul je bewuster keuzes kunnen maken voor de langere en kortere termijn. Keuzes die ook samenhangen met de manier waarop jij jouw persoonlijke leven wilt invullen.

Mijn boek Succesvol solliciteren biedt jou een handreiking waarmee je zelf je loopbaan kunt invullen. Je doorloopt een stappenplan vanaf het opstellen van je persoonlijk profiel tot en met het voeren van een arbeidsvoorwaardengesprek of het omgaan met een afwijzing. Iedere stap heb ik voorzien van informatie, opdrachten en tips.

Het doorlopen van de stappen levert je een persoonlijk loopbaanplan op met jouw persoonlijk profiel, jouw loopbaandoelen en plan om je doelen te realiseren. Bij het doorlopen van je plan werk je ook aan teksten waarmee je jezelf beter kunt presenteren op netwerkbijeenkomsten, in sociale media, tijdens sollicitatiegesprekken. Teksten waarmee je de link legt tussen wat jij te bieden hebt en wat in de door jou gewenste functie gevraagd wordt.

En natuurlijk biedt Succesvol solliciteren ook handreikingen voor het feitelijke sollicitatieproces. Je krijgt informatie over de verschillende manieren waarop je tegenwoordig kunt solliciteren. Zo hoef je niet te wachten op een advertentie, voordat je kunt solliciteren bij de organisatie waar jij zo graag wilt werken. Je krijgt tips hoe je een goed curriculum vitae en brief schrijft en hoe je een goed gesprek voert. Hoe ga je om met referenten; ook als niet alles goed is verlopen in je vorige banen? En hoe bereid je je voor op het arbeidsvoorwaardengesprek?

In Succesvol solliciteren maak ik jou ook deelgenoot van succesfactoren. Zo heb je er bijvoorbeeld niets aan om in de slachtofferrol te zitten. Ieder mens maakt mee dat zaken je overkomen in je leven. Je kunt echter altijd zelf bepalen hoe je omgaat met situaties die je overkomen.

Ook is het veel effectiever om je te richten op de ontwikkeling van je talenten, dan op je verbeterpunten. En ook bij solliciteren geldt dat je verder komt met geven dan met nemen.

Je kunt dus zelf in meerdere opzichten aan het stuur van je eigen loopbaan staan. Je wordt waar je zelf in gelooft en hebt daar dus in meerdere opzichten invloed op. Mijn boek Succesvol solliciteren zal jou daarbij helpen.

Over Anita Rasenberg

Tot 2019 was Anita Rasenberg directeur/eigenaar van Spijtenburg, een landelijk bureau voor werving & selectie en interim-management in de publieke sector. Daarnaast heeft ze ruim vijftien jaar kandidaten begeleid bij hun sollicitaties naar functies op beleids-, management en bestuursniveau. Ze werkte bovendien als senior consultant, trainer en auteur bij landelijke adviesbureaus.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden