Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Preview - Duurzaam projectmanagement

Duurzaamheid is steeds vaker integraal onderdeel van de ondernemingsstrategie. Maar hoe breng je duurzaamheid in de projecten waarmee de strategie uiteindelijk vormkrijgt? Ron Schipper en Gilbert Silvius schreven Duurzaam projectmanagement om die brug te slaan. In deze preview gaat Ron Schipper kort in op het nut en de noodzaak van zijn boek.

Ron Schipper | 10 juni 2015 | 3-4 minuten leestijd

Duurzaamheid is steeds vaker onderdeel van de strategie van de organisatie. De context van projecten verschuift daarmee ook naar duurzaamheid. Dit vereist voor de projectmanager anders denken en anders doen en dat betekent veel voor zijn of haar kennis, competenties, gedrag, methoden en hulpmiddelen. Duurzaam projectmanagement; de nieuwe realiteit van de projectmanager geeft de projectmanagementprofessie een integrale visie en concrete handvatten voor het nemen van verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaamheid.

Duurzaamheid en MVO is de fase van corporate liefdadigheid ontgroeid; het is de nieuwe economische realiteit. Bijdragen aan duurzaamheid is niet een ‘last’ die erbij komt en geld kost, het is verworden tot een onderdeel van het bestaansrecht en de strategie van de onderneming. Het gaat in deze verandering om waardecreatie. Projecten spelen in deze verandering een cruciale rol, want projecten zijn immers de verbinding tussen strategie en (toekomstige) realiteit en daarmee de sleutel tot de realisatie van een duurzame bedrijfsstrategie. Dat betekent het nodige voor de wijze waarop projecten geleid en bestuurd worden. Duurzaamheid beïnvloedt zowel het projectresultaat als het project(management)proces.

De kern van duurzaam projectmanagement

1. Verantwoordelijkheid nemen voor duurzaamheid door de projectmanager (invloed binnen het project en beïnvloeden van de omgeving) en het ontwikkelen van de daarvoor noodzakelijke nieuwe kennis, competenties en tools

2. Alignment van de organisatiestrategie voor duurzaamheid en de projectstrategie voor duurzaamheid

3. De integratie van People, Planet en Profit aspecten in project delivery, project deliverables en projectdoelen en -effecten

4. Life-cycle denken inbedden in het project, door te kijken naar de project life-cycle, de asset life-cycle (van het resultaat van het project) en de product life-cycle (van datgene wat met het projectresultaat wordt geproduceerd)

5. De shift van ‘het managen van enkele stakeholders’ naar ‘het managen van projecten voor alle stakeholders’

Duurzaam projectmanagement richt zich op project- en programmamanagers, opdrachtgevers en verantwoordelijken voor MVO. Immers, waar de top van de organisatie de (duurzame) bedrijfsstrategie bepaalt, is deze groep verantwoordelijk voor het realiseren ervan. Dat legt de brug tussen hen en de projectmanagers als change agents en daarmee met dit boek.

Het boek behandelt duurzaam projectmanagement in zijn volle breedte: Van organisatie (zoals de businesscase voor duurzaamheid) tot en met uitgewerkte methoden, competenties en praktische tools.

Puntsgewijs

Duurzaam projectmanagement is toepasbaar op ieder project

Duurzaam projectmanagement heeft positieve impact op zes criteria van projectmanagement succes

De volledig uitgewerkte integrale inbedding in PRINCE2® en de geïdentificeerde tools maken praktische toepassing voor de lezer direct mogelijk

De beschreven visie, kennis en kunde is (wetenschappelijk) onderbouwd, maar het boek is er niet mee belast

Het boek gaat naast de concrete integratie van duurzaamheid in de projectmanagement PRINCE2® ook in op

- de businesscase en duurzaamheidsstrategieën voor organisaties,

- het veranderproces naar duurzaam ondernemen

- de vereiste nieuwe competenties voor projectmanagers

- praktische tools in iedere stap van het projectmanagement proces

Het boek beschrijft diverse aansprekende praktijkvoorbeelden: Aware, het Weense Krankenhaus Nord en de ERP implementatie in de supply chain voor koffie.

Het boek is ‘endorsed-by IPMA’, het kwaliteitsstempel van dé vakvereniging voor projectmanagers in Nederland

Certificering is mogelijk via Green Projectmanagement GPM®; de methode is gebaseerd op het denken uit dit en eerdere boeken van de auteurs; de GPM staat in de top-10 van opkomende projectmanagement methoden in 2014

Ron Schipper is project- en programmamanager en principal consultant bij Van Aetsveld.

Over Ron Schipper

Ron Schipper (1971) is project- en programmamanager en principal consultant bij Van Aetsveld. Hij heeft als projectmanager meer dan 15 jaar ervaring in het realiseren van (organisatorische) veranderingen in diverse organisaties. Met de opkomst van duurzaamheid en duurzaam ondernemen heeft hij zich gericht op de impact hiervan op organisaties, projecten en projectmanagement. Hij is een van de toonaangevende experts op het vakgebied duurzaam projectmanagement en heeft hierover vele artikelen en 2 boeken publiceerd.

Daarnaast begeleidt hij diverse organisaties die duurzaamheid in hun organisatie of projecten willen integreren. Ron is ook extern gecommitteerde voor de studie Master of Informatics en Master of Projectmanagement aan de Hogeschool van Utrecht. Meer over zijn werk is te vinden op www.duurzaam-projectmanagement.nl

Over Gilbert Silvius

Gilbert Silvius (1963) is lector project- en programmamanagement aan LOI Hogeschool en principal consultant bij Van Aetsveld. Hij is een internationaal ervaren docent/trainer op het gebied van projectmanagement en heeft meer dan 20 jaar praktijkervaring in strategie en ICT projecten.
Gilbert wordt gezien als één van de toonaangevende experts op het snijvlak van duurzaamheid en projectmanagement.

Hij publiceerde al drie boeken en talloze artikelen over dit onderwerp en is hiervoor onderscheiden met de 'Sustainability Award' van de internationale Green Project Management organisatie.

Gilbert studeerde aan o.a. de Koninklijke Militeire Academie, de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Katholieke Universiteit Leuven en promoveerde aan de Universiteit Utrecht.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden