Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Expeditie #MB2016: Welke boeken dingen mee naar de titel?

De speurtocht naar het nieuwe Managementboek van het Jaar is in volle gang. Jurylid Pierre Spaninks houdt een blog bij over zijn ervaringen. Vorige week: Wie zitten er eigenlijk in de jury? Deze week: Welke boeken dingen mee naar de titel?

Pierre Spaninks | 16 september 2015 | 2-3 minuten leestijd

Mag ik u meteen een illusie armer mag maken? Als jury van het Managementboek van het Jaar lezen wij niet echt alle pak hem beet 250 boeken die tussen van 1 januari tot en met 31 december in ons taalgebied verschijnen en die zich als zodanig aandienen. Waarom niet? Omdat daar onvermijdelijk tientallen titels tussen zitten die never nooit een kans maken.

De redactie van Managementboek.nl maakt voor ons een voorselectie uit het totale aanbod. Dat voorkomt dat wij worden overspoeld met boeken die niet oorspronkelijk in het Nederlands zijn geschreven, die niet meer zijn dan een bundeling van eerder gepubliceerde artikelen, die specifiek voor het onderwijs zijn geschreven, of die zich uitsluitend op een enkele branche richten.

De enige vraag die bij deze voorselectie nog wel eens wil opspelen, is of iets wel een ‘managementboek’ mag heten. De een vindt dat het dan echt moet gaan over het vak van de manager of de bestuurder. De ander telt ook boeken over andere onderwerpen mee die eigenlijk iedere manager of bestuurder gelezen zou moeten hebben. Omdat het raakt aan dat vak, of omdat het iets zegt over de wereld waarin wij leven.

Om even uit de school te klappen: vorig jaar was Wij zijn Big Data van Sander Klous en Nart Wielaard zo'n twijfelgeval. En u ziet wat daarvan gekomen is: uiteindelijk werd het zelfs een van de vijf genomineerden.

Mochten wij als jury vinden dat een mogelijk interessante titel misschien ten onrechte op de zeef is blijven liggen, dan komt die alsnog op tafel. Daarvoor hoeft maar één van ons een kik te geven.

De boeken die door deze voorselectie komen, worden in tweevoud aan de jury verstuurd. Dat maakt dat iedere titel die ook maar enigszins kans zou kunnen maken, door minstens twee juryleden wordt gezien. Vaak zijn er dan nog wel een of twee anderen die het boek ook kennen, want wij lezen bepaald niet alleen ‘voor de lijst’.

Bij de volgende stap wordt het pas echt interessant. Dan komen we aan de criteria waarop wij zelf als jury de boeken beoordelen die ons onder ogen komen.

Volgende week in dit blog: welke criteria legt de jury aan?

Over Pierre Spaninks

Pierre Spaninks (Eindhoven, 1955) was tot zijn pensionering in 2021 zelfstandig professional in journalistiek en communicatie. Hij kreeg landelijk bekendheid als ZZP-expert. Voordien had hij gewerkt in het hoger onderwijs en de consultancy. Hij studeerde Tekstwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en volgde op Harvard het Senior Manager in Government Program. Tegenwoordig legt hij zich toe op de Egyptologie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden