Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Preview - Projectmanagement met Creatiemacht

Bij projectmanagement is het de kunst om alle betrokken partijen met energie aan hetzelfde resultaat te laten werken. Het boek Projectmanagement met Creatiemacht beoogt daarbij te helpen. In deze preview vertelt een van de auteurs hoe dat handen en voeten krijgt.

Robertjan Uijl | 1 oktober 2015 | 2-3 minuten leestijd

In de huidige netwerksamenleving krijgen projectleiders steeds meer te maken met veeleisende en assertieve stakeholders en gebruikers. Met name in het publieke domein heeft dit grote gevolgen voor de manier waarop projecten uitgevoerd moeten worden. Er komt steeds meer focus op het managen van complexe samenwerkingsvraagstukken. Het is tijd voor een nieuwe methode voor projectmanagement die daarop aansluit. Die methode heet Projectmanagement met Creatiemacht. Creatiemacht staat voor het vermogen samen met anderen te creëren vanuit een niet-hiërarchische positie. Een vermogen dat helemaal past in de huidige tijd.

Meerdere opdrachtgevers

Het lijkt op vloeken in de projectmanagementkerk, maar we moeten af van het aloude adagium van één opdrachtgever voor een project. De praktijk is dat in veel projecten in het publieke domein er meerdere stakeholders zijn die aan de touwtjes willen trekken. Als ze formeel niet de positie hebben om iets over het project te zeggen, zullen ze dat op informele wijze wel proberen. Het speelveld wordt daardoor eerder mistiger dan helderder. Het is daarom aan te raden deze stakeholders te organiseren in een opdrachtgevend systeem.

Het opdrachtgevend systeem is eigenaar van het project

Dit lijkt voor de hand te liggen. Wat er echter vaak gebeurt, is dat het projectteam gedurende de uitvoering zich meer en meer eigenaar gaat voelen. Dit kan tot problemen leiden als door veranderende omstandigheden het project de oorspronkelijke planning niet meer haalt. Projectteams kunnen dit zien als hun eigen falen of de schuld leggen bij de opdrachtgever die geen tijd voor het project heeft. In beide gevallen schiet het team daar niks mee op. De oorzaak van vertragingen ligt vaak buiten de directe invloedsfeer van het projectteam en de opdrachtgever. Die ligt vaak bij de stakeholders zelf.

Dienende projectleiders

Projectmanagement met Creatiemacht vraagt dienende projectleiders. Het zijn projectleiders die allereerst gefocust zijn op de belangen en doelen. Ze weten hoe de stakeholders zich verhouden tot het project en hoe de onderlinge verhoudingen zijn. Ze kunnen heel goed een vertaling van die belangen en verhoudingen maken naar wat er in het project gedaan moet worden. Dienende projectleiders zijn niet slaafs. Integendeel. Ze zijn met hart en ziel gecommitteerd aan de projectdoelstellingen en interveniëren continue in het opdrachtgevend systeem om het project de goede kant op laten gaan.

Aanvullende taal en instrumenten

Op het gebied van het plannen en beheersen van projecten hebben andere methoden al baanbrekend en gedegen werk gedaan. Wat Projectmanagement met Creatiemacht toevoegt is een nieuwe aanvullende taal en instrumenten die aansluiten bij de ontwikkelingen in de netwerksamenleving, waarin het omgaan met complexe samenwerkingsvraagstukken centraal staat.

Het boek

Ons boek bestaat uit twee delen. In deel 1 gaan we in op de visie van Projectmanagement met Creatiemacht. Het tweede deel is een praktische handleiding die laat zien hoe projectleiders en opdrachtgevers moeten handelen in de verschillende fasen van het project.

Robertjan Uijl is partner bij adviesbureau Organisatieregie, specialist in project- en programmamanagement en regievoering. Samen met Hans Licht schreef hij Projectmanagement met Creatiemacht

Over Robertjan Uijl

Robertjan Uijl is partner bij adviesbureau Organisatieregie, specialist in project- en programmamanagement en regievoering. Hij heeft als projectleider, adviseur en trainer ruime ervaring met verschillende methoden voor projectmanagement.

Over Hans Licht

Hans Licht is partner van het adviesbureau Organisatieregie. Hij heeft meer dan 40 jaar ervaring als manager en adviseur in de publieke sector. Hij is onder meer (co-)auteur van 'Het geheim van regievoeren' (2023), 'Netwerkregie' (2016), 'Programmatisch Creëren' (2013), 'Regievoeren zonder macht' (2013) en 'Programmamanagement - Regievoering zonder macht' (2005)

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden