Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Dansend naar je werk - 99 manieren om minder te stressen

Je echt vrij en goed voelen op het werk lukt niet altijd. Je agenda zit vol, je moet er te veel doen in te weinig tijd; en er zijn lastige collega’s. En wat dacht je van leveranciers die zich niet aan hun afspraken houden?

Maximiliaan Winkelhuis | 8 juni 2018 | 3-4 minuten leestijd

Misschien lukt het je niet de afgesproken doelen te halen. Of het wordt door niemand opgemerkt dat je keihard werkt. Is er meer gezeur dan plezier? Ook heel lastig: je mag niet zelf bepalen wat of hoe je iets doet. Toch, als je beter kijkt, dan zie je dat je meer keuzes hebt dan je nu wellicht denkt. Veel heb je namelijk zelf in de hand.

Een groot deel van de werkdruk lijkt door zaken buiten jou te worden veroorzaakt. Is dat echt wel zo? Meestal gaat het over jouw interpretatie van die omstandigheden. Wat voor regels laat jij los op die stressvolle situatie? Wat voor de een als druk wordt ervaren hoeft dat voor een ander niet te zijn. Het loont de moeite daar eens naar te kijken.

Als coach doe ik dat al ruim twintig jaar: samen kijken naar wat je wel in de hand hebt als je stress krijgt van vergaderen, werken of presenteren. Mijn klanten zijn uiterst divers: van weinig tot veel werkervaring. Ook de pluimage is flink divers: denk aan accountants, managers, acteurs, advocaten, directeuren, choreografen, consultants, CEO’s, CFO’s, COO’s, creatieven, dansers, designers, diplomaten, docenten, headhunters, journalisten, modeontwerpers, ondernemers, politici, producers, reclamemakers, schoolhoofden, strategen en ZZP-er. Zelfs trainers en coaches liepen de afgelopen jaren mijn tuinpad op voor wat steun en zo droegen ze allemaal bij aan dit boek.

In dit boekje staan bevrijdende tips die met jouw persoonlijkheid te maken hebben. Want wat je denkt bepaalt veel van jouw gedrag als je onder druk staat. Ook kijken we naar wat je emotioneel nodig hebt. En we vergeten natuurlijk je lichaam niet. Ook dat raakt weleens in de stress. Gewoonweg omdat het weinig aandacht krijgt: misschien beweeg je te weinig of doe je niet aan ontspanning tijdens je werk? We laten je kijken naar wat je eet en drinkt. En wellicht vraag je gewoon te veel: je wilt – of moet - te veel doen in te weinig tijd.

Misschien denk je nu, ach het valt allemaal wel mee met mijn stress. Dat is fijn, maar laten we eens goed kijken wat stress precies is en welke signalen er zoal zijn. Wie namelijk de signalen en waarschuwingen mist, die kan het gestreste gedrag ook niet oplossen.

In dit boekje leg ik stress goed uit, geef ik je 99 praktische tips en achterin tref je twee testen aan om te meten hoe gestrest je eigenlijk bent. Eén stress test gaat over je werk in het algemeen. De andere test gaat over stress rondom het geven van presentaties.

Op elke dubbele pagina tref je steeds één tip aan. Kies willekeurig een pagina. Neem je voor om die tip echt te doen. Ongeacht wat de opdracht is. Doe gewoon wat er staat. Ook als er staat ‘Geef positieve feedback’ terwijl je op het punt staat om iemand eens goed de les te lezen. Weiger alleen een pagina als de opdracht onduidelijk is of wanneer de tekst aangeeft dat die tip niet voor jou bedoeld is. Voer de tips vooral lichtvoetig uit en maak het niet te serieus en zwaar. Licht en luchtigheid ontspant wellicht nog het meest.

Dansend naar je werk. Veel heb je zelf in de hand.

Maximiliaan Winkelhuis is ruim twintig jaar werkzaam als managementcoach, communicatie- en leiderschapstrainer. Hij is een uiterst ervaren steun in de rug voor professionals uit het bedrijfsleven, de media, de politiek, de overheid en de wereld van de dans. Hij is de auteur van Dansend naar je werk.

Over Maximiliaan Winkelhuis
Maximiliaan Winkelhuis is ruim twintig jaar werkzaam als managementcoach, communicatie- en leiderschapstrainer. Hij is een uiterst ervaren steun in de rug voor professionals uit het bedrijfsleven, de media, de politiek, de overheid en de wereld van de dans. In 1995 gaat Maximiliaan naar INSEAD. Hij volgt twee jaar een mentoringprogramma in de Transformatie Psychologie bij Shakti Gawain op Hawaï. Ook doorloopt hij succesvol de opleiding bij het Instituut voor Transformatie Psychologie. Deze studies vult hij verder aan met trainingen van dr. Hal & dr. Sidra Stone in de Verenigde Staten. Hij bestudeert het fenomeen charisma en schreef daar samen met Petra Stienen een boek over: Aandacht! Dit boek verschijnt in het najaar van 2018. Al jaren verdiept hij zich in de Transactionele Analyse in zowel Nederland als bij het Berne Instituut in Engeland. Tegenwoordig geeft hij zelf ook workshops in Transactionele Analyse. Hij publiceert twee Engelstalige coachingboeken voor dansers: Dance to your maximum en Dance without stress’. Het eerste boek is ook verkrijgbaar in het Russisch, Chinees en Koreaans. Maximiliaan werkt met persoonlijke groei-instrumenten zoals de drijfveren van het Enneagram, Voice Dialogue, Geweldloze Communicatie, Zelfsturend Leren en vooral met de praktische psychologische modellen van Transactionele Analyse. Maximiliaans aanpak is persoonlijk en praktisch. Hij schuwt theorieën niet, maar uiteindelijk gaat het hem erom dat zijn klanten nieuwe inzichten en vaardigheden zelf ervaren. Workshops en coaching Maximiliaan Winkelhuis geeft via zijn coachingbedrijf MaximuM met regelmaat workshops en individuele coachingtrajecten. Zo zijn er specifieke stressverlagende workshops als ‘Stressvrij aan het werk’ en bijvoorbeeld ‘Mindmappen’. Daarnaast zijn er workshops die gaan over communiceren, presenteren, leidinggeven en bijvoorbeeld over het leren omgaan met de psychologische spelletjes die spelen op het werk. Ga naar yourmaximum.com voor de actuele programmering. Of mail Maximiliaan op max@yourmaximum.com voor een vrijblijvende kennismaking.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden