Je voelt dat je deze dag druk bent geweest, maar wat heb je nu eigenlijk gedaan? Wat heb je bereikt? Je realiseert je dat je niet hebt gedaan wat je wilde doen. Je blijft er in je hoofd mee bezig en klapt 's avonds toch je laptop maar weer open.
Je bent de enige niet. We werken massaal over: 20 procent van de Nederlandse werknemers doet dat zes uur of meer per week. Terwijl bekend is dat je productie bij een werkweek van zestig uur verrassend genoeg lager is dan bij een werkweek van veertig uur! Het is zo gemakkelijk om er toch maar weer voor te kiezen om langer te werken, maar het is niet de oplossing als je meer uit je werkdag wilt halen.
Te druk
We voelen ons te druk en dat is niet zo gek. 52 procent checkt zijn telefoon in het eerste kwartier na het opstaan. En 58 procent checkt zijn telefoon vlak voor het slapen, in het laatste half uur, nog even. We staan de hele dag aan. 2,1 miljoen werknemers kregen in 2018 zo veel informatie dat het snel verwerken van al die informatie lastig is.
In een minuut versturen we 187 miljoen e-mails. Hoe je afrekent met je drukte en in je werkdag doet wat er echt toe doet, daar gaat mijn boek over.
Tegenstrijdige adviezen
Gek genoeg volgen we overal opleidingen voor, maar hoe we het beste kunnen werken, daar houden we ons niet echt mee bezig. We proberen eens een to-do-lijst uit en dat moet het dan maar zijn. Met de 90.000 uur die we gemiddeld werken valt daar veel winst mee te behalen! Toch?
Over hoe je afrekent met je drukte en het meeste uit je werkdag haalt circuleren veel - niet zelden tegenstrijdige - adviezen. Op advies van de een heb je met pijn en moeite acht uur geslapen, en dan lees je dat die norm achterhaald is. Ben je lekker ontspannen na een warme douche, goed tegen de stress, blijk je juist ijskoud te moeten douchen om je energieniveau te prikkelen. En om het nog lastiger te maken: wat voor de een werkt, werkt voor een ander helemaal niet.
Wat werkt echt?
Ik dook in de enorme berg adviezen en wetenschappelijk onderzoek over het optimaliseren van je werkdag. En dat niet alleen, ik testte de meest kansrijke methoden ook een jaar lang uit: wat werkt nu echt?
Mijn persoonlijke ervaringen zijn geen wetenschappelijk onderzoek, ik hoop wel dat ze je inspireren. Vanuit je luie stoel kun je comfortabel lezen welke werkwijzen de beste papieren hebben en hoe ze in mijn situatie uitpakten. Zo kun je bepalen welke methoden jij zelf ook wilt gebruiken.
Tien weken programma
Mijn eigen ervaringen heb ik gebruikt om een 10-wekenprogramma op te zetten. Volg het programma en ontdek je eigen optimalisatietoppers. Zodat je op je werkdag niet simpelweg lijstjes afvinkt, maar het verschil kunt maken. Wat doet er voor jou echt toe? Met het 10-wekenprogramma krijg je het antwoord op deze vraag en bereik je het doel: Elke werkdag een topdag.