Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Dossier Yepp - Praktisch designmanagement

Wie heeft er niet in een fietszitje gezeten? Dierbare herinneringen aan de onbezorgde tijden, opwaaiende zomerjurken en veilig bij vader, achterop de fiets.

Michel Krechting | 2 maart 2021 | 2-3 minuten leestijd | 1 persoon vond dit artikel nuttig

Maar wat gaat er schuil achter een van de meest innovatieve fietszitjes in Nederland en ver daarbuiten? Hoe komt een dergelijk product tot stand? En waarom hebben de Yepp fietszitjes zoveel prijzen en onderscheidingen in de wacht kunnen slepen?

In Dossier Yepp geef ik een openhartige en inspirerende inkijk in de ontstaansgeschiedenis. Wat zijn de succesfactoren en voorwaarden om tot een dergelijk succesvol iconisch product te komen? Wat zijn de valkuilen? Hoe zou je de organisatie moeten inrichten om op zeer effectieve en efficiënte wijze het ontwerp- en productieproces te structureren? Mijn achtergrond en ervaring als industrieel ontwerper en in diverse managementposities in internationale bedrijven, bleken van grote waarde toen ik op vijfenvijftigjarige leeftijd een zieltogend bedrijf overnam. Ik zag juist kansen waar anderen alleen maar beperkingen of dreigingen zagen. Ook de leeftijd van 55 jaar om een geheel nieuwe koers in te slaan, is voor velen eerder een drempel dan een ervaringsfacet. In mijn boek laat ik zien waarom het toch belangrijk is deze afweging te maken, ongeacht je leeftijd.

In het boek passeren veel aspecten de revue: outsourcing van productie, assemblage en logistiek, uitbesteden van design en engineering, marketing en verkoop, internationalisering, financiering, veiligheidstesten en certificering, prijzen en onderscheidingen, levenscycli, designmanagement, gamechanger.

Laat je meevoeren op mijn reis en de tijdlijn van de klassieke zitjes uit de jaren dertig tot de meest innovatieve Yepp Nexxt; een serie zitjes op basis van een fietshelmstructuur. Super lichtgewicht, ultra veilig en in een handomdraai te monteren.
Maar in het boek laat ik ook zien waar het mis kan gaan. Bijvoorbeeld dat ondanks een positieve veiligheidstest, er toch een beperkt aantal zitjes bij de introductie in 2009 niet vast genoeg bleken te zitten. En hoe we dat hebben aangepakt.

Damagecontrol, snel de oorzaak achterhalen, corrigerende acties opstarten en implementeren. Nooit iets onder het tapijt vegen. Open communiceren; eerlijk duurt het langst. Met als resultaat het vertrouwen heel snel terug winnen en binnen drie jaar marktleider worden in Nederland. En in Denemarken. En met toenemende export naar landen zoals de USA en Japan. Met al zijn eigen culturen, eigenaardigheden, voorschriften en voorwaarden.

Ook daarin geeft Dossier Yepp de lezer een boeiende, gevarieerde en leerzame inkijk.
In het boek zijn twee interviews opgenomen met de directeur van het ontwerpbureau en met de accountant. Twee zeer verschillende disciplines maar volstrekt complementair in het businessodel.

Het bijzonder en fraai vormgegeven boek is zeer rijk geïllustreerd om het verhaal kracht bij te zetten. Dat blijkt niet alleen een hele mooie maar ook doeltreffende ondersteuning om de informatie op een prettige manier tot je te kunnen nemen. Het is daarmee naar mijn mening een geweldig boek voor ondernemers en juist ook voor ondernemers in spé.

Maar ook voor ontwerpers, managers, twijfelaars, studenten, zoekenden en iedereen die geïnteresseerd is in de achtergrond, voorwaarden en successen van een bijzondere Nederlandse gamechanger. Een zeer breed scala van onderwerpen biedt zich aan en als lezer kun je heerlijk "cherry picken". Het is geen voorwaarde het verhaal chronologisch te moeten lezen. Er zijn veel managementboeken maar Dossier Yepp is echt heel bijzonder en breed gevarieerd. Doe er je voordeel mee, voor een ander het doet!

Over Michel Krechting

Michel Krechting is Innovatie Mentor en informal investor. Hij adviseert met name het MKB op het gebied van design en designmanagement. Hij is de auteur van Dossier Yepp.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

1
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden