Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Photoshop op de iPad - Creativiteit voor onderweg

Photoshop op een iPad. Het begon ooit als een grapje binnen het Photoshop-team: ‘Laten we eens proberen of we Photoshop ook op een iPad kunnen laten draaien'. Dat grapje bleek een schot in de roos. 

Rob de Winter | 1 april 2021 | 4-5 minuten leestijd

Inmiddels is de iPad-versie van Photoshop uitgegroeid tot een veelbelovend en serieus project en heeft de app een prominente plaats binnen het Creative Cloud-ecosysteem van softwarebedrijf Adobe.

Het project had wel wat voeten in de aarde. Want, Photoshop een-op-een kopiëren naar de iPad was  geen optie. Om zo'n uitgebreid programma goed te laten werken op een touchscreen moest de hele interface op de schop: compacter vanwege het kleinere scherm, maar wel met grotere knoppen zodat het met vingers of met een Apple Pencil te bedienen is. Een touchscreen vraagt sowieso om een heel andere bediening dan een gewone pc.

Uiteindelijk is gekozen voor een aanpak waarbij Photoshop op de iPad volledig draait op de originele code van de desktopversie van Photoshop. De interface is aangepast en de belangrijkste,  meestgebruikte Photoshop-functies worden een voor een toegevoegd.

Verwacht dus niet dat elke desktopfunctie aanwezig is in Photoshop op de iPad. Dat betekent dat je soms even moet zoeken naar een alternatief. Ik vind dat eerlijk gezegd niet zo erg. Het is zelfs op een bepaalde manier verfrissend, omdat je toch weer op een andere manier naar het programma kijkt. Voor specifieke, geavanceerde functies zul je soms wel even naar de desktop moeten overschakelen. Via cloudsynchronisatie gaat dat heel snel.

Fotocomposities maken, selecteren, maskeren, retoucheren en schilderen werkt op de iPad erg intuïtief. Het touchscreen in combinatie met een op maat gemaakte Photoshop-versie voelt soms alsof je aan het boetseren bent. Daarnaast maakt de combinatie met mobiele apps als Lightroom, Fresco en Illustrator het geheel compleet. Samen maken ze van je iPad een compleet grafisch werkstation.

Het doel van dit boek
Mijn doel bij het schrijven van dit boek is dat ik jou, de lezer, wil inspireren. Dat idee had ik ook al bij m'n vorige boek Photoshop Masters, waarvoor ik zes bekende Photoshopartiesten interviewde. Die interviews combineerde ik met inspirerende tutorials, waardoor je zelf ziet en leert hoe je mooie dingen in Photoshop maakt. Die aanpak heb ik in dit boek ook gehanteerd, zij het op wat kleinere schaal. Deze keer heb ik drie inspirerende artiesten geïnterviewd die ook nog eens met Photoshop op de iPad werken: Ted Chin, Frankie Cihi en Magdiel Lopez. Tussendoor heb ik op een zo efficiënt mogelijke manier lessen gemaakt, waarbij je zelf aan de slag gaat met Photoshop op de iPad en met de bijbehorende apps. Daardoor krijg je een volledig beeld van Photoshop op de iPad en leer je ook nog eens hoe je mooie dingen maakt. Door te doen leer je het beste!

Voor wie is dit boek?
Dit boek is voor iedereen die met Photoshop op de iPad wil leren werken. Of je nu een beginner bent of een gevorderde gebruiker van Photoshop op de desktop. Ik heb gemerkt dat mensen zonder Photoshop-kennis vrij snel hun weg weten te vinden in deze app. Maar, om er het maximale uit te kunnen halen hebben ze wel even een zetje nodig. De gevorderde Photoshop-gebruiker moet door de nieuwe interface soms zoeken naar een favoriete functie, maar is uiteindelijk positief verrast over wat er allemaal mogelijk is. Uiteindelijk is Photoshop op de iPad geschikt voor iedereen die onderweg met Photoshop wil kunnen werken, maar ook voor ontwerpers en fotografen die de iPad willen gebruiken als aanvulling in hun studio.

Wat kun je na het lezen van dit boek?
Allereerst: dit boek geen handleiding. Handleidingen zijn saai en bovenal helemaal niet inspirerend. Een programma leer je alleen goed kennen door het gewoon te gaan doen. En het moet vooral leuk zijn als je ermee leert werken.

Hoewel dit boek geen handleiding is, komen toch bijna alle functies aan bod in de verschillende lessen. Die lessen heb ik geprobeerd zo leuk en inspirerend mogelijk te maken. Aan het eind van het boek heb je daardoor een compleet overzicht van de  mogelijkheden van Photoshop op de iPad. Net als bij Photoshop op de desktop kun je deze mogelijkheden eindeloos combineren. Dat maakt deze programma's soms intimiderend, maar tegelijkertijd ook onbeperkt leuk. Laat vooral eens weten wat je van dit boek vond als je het uit hebt. Ik wens je veel plezier en creativiteit toe!

Rob de Winter is Adobe Certified Expert & Instructor en professioneel vormgever en fotograaf. Jaarlijks traint hij honderden mensen vanuit zijn eigen bedrijf DWM Trainingen. Daarnaast spreekt hij op nationale en internationale conferenties zoals Professional Imaging en Adobe MAX. Naast het lesgeven is Rob ook ontwerper van huisstijlen, infographics, iconen en meer. Rob is de afgelopen twee jaar uitgeroepen tot Adobe MAX Master: één van de beste sprekers op de Adobe MAX-conferentie in Los Angeles. Hij is de auteur van Photoshop op de iPad.

Over Rob de Winter
Rob de Winter is Adobe Certified Expert & Instructor en professioneel vormgever en fotograaf. Jaarlijks traint hij honderden mensen vanuit zijn eigen bedrijf DWM Trainingen. Daarnaast spreekt hij op nationale en internationale conferenties zoals Professional Imaging en Adobe MAX. Naast het lesgeven is Rob ook ontwerper van huisstijlen, infographics, iconen en meer. Rob is de afgelopen twee jaar uitgeroepen tot Adobe MAX Master: één van de beste sprekers op de Adobe MAX-conferentie in Los Angeles. Zijn nationale en internationale netwerk stelt hem in staat door te dringen tot de meest invloedrijke en inspirerende kennis op het gebied van Photoshop, InDesign en Illustrator. Dat, in combinatie met zijn didactische achtergrond als afgestudeerd leraar, maakt hem de ideale trainer, coach en overdrager van kennis over vormgeving en de belangrijkste Adobe-applicaties.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden