Mede vanwege de eigen ervaringen die erin zijn verwerkt is Reorganiseren kun je leren een uniek boek geworden. Met grote betekenis, want: alles staat erin wat je moet weten over reorganisaties. Niet alleen wet- en regelgeving en hoe een adviesaanvraag, het sociaal plan of een vaststellings-overeenkomst eruit moet zien. Maar ook heel praktisch, wie moet wat doen, in welke volgorde en hoe doe je dat dan het beste kan doen. Hoe ga ik om met OR/MR en vakbonden. Hoe vertel ik het de organisatie. Hoe voer ik de gesprekken met medewerkers. Wat moet er allemaal geregeld worden, zowel aan de voorkant (ontwerp) als de achterkant (opvang). En, hoe hou je grip op de zaak, want: reorganiseren is regisseren.
Elk hoofdstuk behandelt een apart onderdeel van de reorganisatie en is dus afzonderlijk te lezen. Van reorganisatiestrategie, organisatieontwerp, adviesaanvraag, sociaal plan en vaststellingsovereenkomsten tot onderhandelen, communiceren en gespreksvoering. In het laatste hoofdstuk staat een plan van aanpak in 7 stappen beschreven. Je kunt alle relevante begrippen erin terugvinden. Om het gebruik in de praktijk te vergemakkelijken bevat het boek meer dan 30 schema's en tabellen. Daarnaast worden er tientallen voorbeelden uit de praktijk aangehaald. Echt een praktisch handboek voor iedereen die met een reorganisatie te maken krijgt. Of dat nu grotere of kleinere reorganisaties zijn, in de profit- of de non-profit sector. Of je nu directeur, HR-professional, leidinggevende, OR-/MR-lid, jurist, communicatieadviseur, organisatieadviseur of projectmanager bent. Iedereen krijgt via dit boek goed zicht op het geheel en weet precies wat er nodig is in welke fase. Zo kun je grip houden op de reorganisatie. En daarmee voorkomen dat de reorganisatie mislukt, zoals in de meeste gevallen. Het uitvoeren van een reorganisatie wordt vergeleken met het maken van een film: kies eerst het type (thriller, romcom, actie of comedy), verdeel de verschillende rollen, zorg voor een script, maak een draaiboek en geef de regie in één hand.
Meestal loopt het namelijk ergens fout, daarvan worden voorbeelden gegeven. Heb ik zelf ook meegemaakt. Dat is extra vervelend omdat een reorganisatie doorgaans al negatieve gevoelens voortbrengt. De pijn die wordt gevoeld, neemt toe omdat de reorganisatie niet goed wordt uitgevoerd. Daarom is regie nodig. Reorganiseren is regisseren. Maar daarnaast is ook respect nodig. Voor de mens die plots met onzekerheden wordt geconfronteerd. En ook begrip voor het perspectief van de ander of dat nu de boventallige medewerker, de ondernemingsraad of de vakbond is. Een succesvolle reorganisatie komt er alleen als je het samen doet, in goede onderlinge afstemming. Anders wordt het geen ‘kaskraker'.
Reorganiseren kun je leren is geschreven vanuit een rijke, doorleefde ervaring en met een scherp oog voor de menselijke maat. Het boek zorgt voor overzicht maar ook voor dieper inzicht in de verschillende elementen van een reorganisatie, tot op het kleinste detailniveau, bijvoorbeeld welke medewerkersgegevens er nodig zijn. En waar het juist daar ook mis kan gaan. Zo kan iedereen, welke rol je ook vervult in het reorganisatieproces, praktische ondersteuning halen uit dit boek. Daarom is het ook geschreven. Omdat dit boek er nog niet was.
Over Rein Heddema
Rein Heddema is na studie economie, antropologie en sociologie gestart met onderzoek en advieswerk op het gebied van medezeggenschap. Daarna het vak van HR uitgeoefend in verschillende rollen. Als HR directeur en organisatieadviseur heeft hij tientallen reorgansaties geleid of begeleid. Als mens heeft hij ook de negatieve gevolgen van een reorganisatie persoonlijk ondervonden.