Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Interview

Wouter Hoge

‘Je begrijpt die stuurgroep is nooit meer teruggekomen’

‘De zorg zou mijns inziens veel harder kunnen innoveren als we meer vertrouwen en experimenteerruimte geven aan de zorgprofessionals zelf' , aldus Wouter Hoge, auteur van het boekje Betere zorg met minder doekoe! waarin hij 13 en 1/3 tip geeft voor organisaties in de zorg die meer succesvol willen zijn. Hij is te gast in de veertiende aflevering van de Boekenpraktijk.

Willem van Leeuwen | 29 juli 2021 | 1-2 minuten leestijd

Wouter Hoge is directeur bij Centiv, zorgaanbieder in de Basis Geestelijke Gezondheidszorg. Hij geeft al 5 jaar leiding aan deze organisatie in de zorg en realiseerde daar een bedrijfscultuur met zeer tevreden medewerkers, een laag gerelateerd ziekteverzuim en tevreden cliënten. Hoe doet hij dat? Niet vanuit zijn ervaring in de zorg, maar vanuit zijn ervaring als ondernemer. In de podcast blijkt uit talloze verhalen dat Wouter zichzelf steeds blijft bevragen en ook anderen vragen blijft stellen. Zorgverzekeraars en beleidsmakers bijvoorbeeld. Of die extra vinkjes wel nodig zijn op het intakeformulier?

‘Wij hadden bijvoorbeeld een stuurgroep, daarin zaten zes managers. Bijna iedereen waar ik mee overlegde gaf mij aan dat ze van die stuurgroep allemaal orders kregen die ze moesten doen, maar dan ze van ingestuurde ideeën eigenlijk nooit wat terug hoorden. Dus mijn eerste voorstel in de stuurgroep was dan ook om hem op te heffen. Dat leek de managers niet zo’n goed idee, want hoe gaan we dan sturen? Ik heb voorgesteld om hem gewoon tijdelijk te schorsen tot blijkt dat hij weer het nodig is om te kunnen sturen. Je begrijpt die stuurgroep is nooit meer teruggekomen.’

Wouter Hoge is onze gast in deze 14e aflevering van onze podcast de Boekenpraktijk. De laatste voor de zomerstop!
Meer over succesvolle zelfsturing of Wouter Hoge vind je ook op zelfsturing-zorg.nl.

Luister de aflevering

Over de Boekenpraktijk
De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs en praktijkgasten hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk. De podcast vind je op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Soundcloud, YouTube of in je eigen favoriete podcastapp.

Over Willem van Leeuwen
Willem D. van Leeuwen is bestuurder uit de wereld van woningcorporaties en thans zelfstandig adviseur. Daarnaast vervult hij enkele bestuurlijke en toezichthoudende functies.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden