Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

TV-series De vastgoedfraude en De prooi in de maak

Je kunt je de scène gemakkelijk voorstellen: de hoofdverdachten van De vastgoedfraude, op het achterdek van een groot jacht in de haven van Cannes of bij de Formule 1-race in Monaco, mijmerend dat hun leven wel erg veel weg heeft gekregen van een film. Zij zullen binnenkort op hun wenken worden bediend.

Hans van der Klis | 12 januari 2010 | 2-3 minuten leestijd

Filmproducent Eyeworks heeft de film- en televisierechten van het boek De vastgoedfraude van FD-journalisten Vasco van der Boon en Gerben van der Marel gekocht. Eyeworks was een van de vier gegadigden om het verhaal van de megafraude, waarbij tientallen miljoenen werden weggesluisd, te verfilmen. De rechten zijn niet geveild: uitgeverij Nieuw Amsterdam en de FD-journalisten hebben het verhaal aan Eyeworks gegund, ongetwijfeld onder de indruk van de voortvarendheid die Eyeworks-eigenaar Reinout Oerlemans tentoonspreidde bij de verfilming van Kluuns tranentrekker ‘Komt een vrouw bij de dokter’. Na de première in november 2009 brak deze film alle records in de Nederlandse bioscopen.

Oerlemans is diep onder de indruk van het boek van Van der Boon en Van der Marel. ‘Het boek ‘De vastgoedfraude’ leest als een roman, maar het wrange is dat het allemaal realiteit is, onderzocht door gedegen onderzoeksjournalisten. Het geeft de verrotting van de wereld van het snelle geld fenomenaal weer. Een uitstekende, maatschappelijk relevante arena voor een grootse tv-serie waar ik dolgraag als maker persoonlijk mijn tanden in wil zetten.’

De schrijvers zijn niet verrast, maar wel verheugd door de interesse van de filmproducenten in het boek. ‘Sommige passages zijn zo filmisch, dat wij al het gevoel hadden een scenario te schrijven’, zegt Vasco van der Boon. ‘Een goed voorbeeld is de scène waarin de eerste foto ooit van een omkooppoging wordt gemaakt. Rob Lagaunne van het Philips Pensioenfonds en een handlanger van Jan van Vlijmen van Bouwfonds zouden elkaar ontmoeten om een pakketje dure horloges over te dragen. Om de kans op herkenning te verkleinen, zouden zij zich vermommen met plakbaarden en dergelijke. Hun vermommingen waren echter zo goed dat zij elkaar niet herkenden. Ze draaiden een half uur om elkaar heen, intussen bellend en sms’end met Van Vlijmen, wat allemaal door de FIOD werd afgeluisterd. Na een half uur vond de daadwerkelijke overdracht plaats en kon de FIOD vanuit een auto alles perfect fotograferen. Een hilarische scène.’ Een voorkeur voor wie de hoofdrollen moeten krijgen heeft Van der Boon niet, op één personage na dan: ‘Nico Vijsma (‘Oom Nico’, de rechterhand van Van Vlijmen, mental coach en ex-freefighter met oorlogstrauma en cocaïneverslaving - red.) zou zichzelf moeten spelen.’

‘De vastgoedfraude’ is niet de enige businessbestseller waarvan een televisieserie gemaakt zal worden. Ook de film- en televisierechten van De prooi van Jeroen Smit zijn verkocht, aan IDTV in dit geval. Volgens een woordvoerder van Smits uitgeverij is de serie over de ondergang van Nederlands grootste bank vermoedelijk al dit najaar op televisie te zien.

Over Hans van der Klis

Hans van der Klis is freelance journalist. Hij schrijft regelmatig artikelen voor Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boeken bij dit artikel

Vasco van der Boon, Gerben van der Marel
De vastgoedfraude

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden