Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Aan de slag met Scrum - Scrum in ICT-projecten

'Aan de slag met Scrum' beschrijft beknopt de theorie van Scrum maar geeft vooral veel en uitgebreide voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. In deze preview vertelt de auteur, Hendrik Jan van Randen, over zijn boek en de methode.

Hendrik Jan van Randen | 11 februari 2022 | 1-2 minuten leestijd

De structuur beschrijft onder andere een aantal bijeenkomsten waarin de teamleden elkaar dagelijks op de hoogte houden van hun voortgang, en waarin ze samen correcte plannen en inschattingen maken voor het werk dat ze de komende tijd gaan doen.

De flexibiliteit van Scrum biedt de mogelijkheid om telkens bij te sturen aan de hand van wat er is opgeleverd, de feedback die daarop komt, en de telkens veranderende omstandigheden en eisen die aan de op te leveren software gesteld worden.

Thuiswerken

Het vele vanuit huis werken de laatste jaren heeft een enorme boost gegeven aan het gebruik van Scrum. Want juist als veel mensen thuis werken, is een structuur voor goede communicatie extra belangrijk. De scrumborden, ooit begonnen als plakbriefjes op de muur, zijn nu meestal digitaal, en maken ’t voor iedereen mogelijk om vanuit huis precies te zien wat er nog moet gebeuren, en wie waarmee bezig is.
Begonnen als methodologie voor het ontwikkelen van software, heeft het gebruik van Scrum zich in de loop der tijd ook verspreid naar andere vakgebieden.

Optimisme

Scrum biedt ook een handvat voor het omgaan met het ongebreidelde optimisme waarmee veel software ontwikkelaars (en anderen) door het leven gaan, en waarmee ze de tijd die ze nodig hebben om iets op te leveren vaak veel te optimistisch inschatten. Optimisme is goed, realisme is in dit geval beter. Dit realisme wordt in Scrum geboden door het gebruik van planning poker en storypoints, waarmee de snelheid in het verleden op een vanzelfsprekende manier verwerkt wordt in de schattingen voor de toekomst.

Praktijkvoorbeelden

Om de principes van Scrum snel en grondig onder de knie te krijgen, gebruiken veel studenten het boek Aan de slag met Scrum. De afwisseling tussen theorie en oefeningen biedt ze de kans om te leren wat nodig is om Scrum goed te kunnen toepassen. Ook is het boek doorspekt van praktijkvoorbeelden uit mijn dagelijks leven als software architect, zodat de studenten er zeker van kunnen zijn dat wat ze leren aansluit op de dagelijkse praktijk van het software ontwikkelen in allerlei soorten organisaties.

Over Hendrik Jan van Randen
Hendrik Jan van Randen is senior software-architect en werkte voor onder andere Ato Origin en Compuware. Als architect en ontwerper levert hij een belangrijke bijdrage aan verschillende modelleertalen, modelleergereedschappen en grote webapplicaties. Naast deze werkzaamheden geeft hij colleges en cursussen functioneel ontwerpen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden