Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

MEER Moois - Grote idealen, smalle marges

Op woensdagavond 25 mei 1977 rond half elf trok mijn vader in een opperbest humeur de voordeur achter zich dicht om minstens vier porties bitterballen te gaan halen bij Piet, onze plaatselijke patatboer. 

Marjan Maandag | 21 oktober 2022 | 1-2 minuten leestijd

Nee, dat was niet echt gebruikelijk bij ons thuis. Maar op die historische avond werd duidelijk dat de Partij van de Arbeid tien zetels winst had behaald bij de Tweede Kamerverkiezingen en met 53 zetels de grootste partij was geworden.

Tot zover de feeststemming. Want dat tweede kabinet Den Uyl, waarvan de formatie op die vrolijke avond een eitje leek, kwam er na ruim een half jaar onderhandelen toch niet. In december 1977 stond in plaats daarvan het kabinet Van Agt-Wiegel op de trappen van paleis Soestdijk, dat bijna vier jaar zou blijven zitten.

Grote idealen, smalle marges – Een parlementaire geschiedenis van de lange jaren zeventig 1971-1982 leest als een spannend verhaal. Dat ik erbij was in mijn vormende jaren, dat ik juist in dat decennium politiek bewust werd, heeft daar natuurlijk alles mee te maken. Maar ook objectief is het een geweldig staaltje geschiedschrijving over een kleurrijke en fascinerende periode waarin zes kabinetten het voor het zeggen hadden, onder de premiers Biesheuvel, Den Uyl en Van Agt. De ‘maakbare’ jaren zeventig vol optimisme èn pessimisme, met de tweede feministische golf, de vakbeweging, kwesties als het milieu (toen al) en de energievoorraad (toen ook al), de Molukse acties, de vredesbeweging, de Lockheedaffaire, de Barend Servet Show…

Nostalgie ligt op de loer. Hoewel… Piet frituurt ook al jaren geen bitterballen meer.

Over Marjan Maandag

Marjan Maandag is redacteur bij Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden