Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Succes met je carrière! - Wie ben ik, wat wil ik en andere loopbaanvragen

De krapte op de arbeidsmarkt in ons land is ook in 2023 onverminderd hoog, meldde het CBS onlangs. Het is dan ook heel makkelijk om van de ene naar de andere functie over te stappen. Keuze te over. Daarom is het extra belangrijk om te weten hoe je jouw plek kunt vinden. En hoe je je daar staande houdt. Succes met je carrière! biedt daarvoor fijne handvatten. Een preview.

Jolan Douwes en Map Oberndorff | 29 september 2023 | 2-3 minuten leestijd | 1 persoon vond dit artikel nuttig

Of je nou bezig bent met het zoeken naar een nieuwe baan, vastgelopen bent in je huidige werk of aan de gang wilt met je eigen ontwikkeling, met deze loopbaangids willen we je ondersteunen en inspireren. We bespreken bijna zestig herkenbare dilemma’s op het gebied van werk, solliciteren en persoonlijke ontwikkeling. Het boek begint met onderwerpen die vallen onder de basisvragen: ‘Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik?’ Daarna gaan we in op loopbaanvragen op het gebied van solliciteren, onderhandelen, profileren, werkrelaties en de balans tussen werk en privé.

Verhalen

Alle verhalen komen van onze eigen loopbaanklanten. Eerder verschenen ze als rubrieken in Het Financieele Dagblad en Intermediair. We hebben ze geactualiseerd en interviews met twintig toonaangevende experts toegevoegd. Zij geven extra verdieping aan onderwerpen zoals zelfbewustzijn (uitvinder van het kernkwadrant Daniel Ofman: ‘Hoe harder je je best doet om jezelf te veranderen, hoe meer je jezelf klem zet’), werkstress (psycholoog Thijs Launspach: ‘Je kunt ook druk zijn om de verkeerde redenen’) en onderhandelen (econoom Sophie van Gool: ‘Ga juist op zoek naar een nee’).

Wie ben ik?

We zijn allebei fan van de speelgoedoefening. Als je, net als Thijs (50), vastloopt in je werk, kan die je helpen om te beginnen met wat zelfonderzoek. Wat vond je tussen je vierde en je twaalfde het allerleukst om te doen en waar speelde je mee? In dit hoofdstuk geven we ook andere hulpmiddelen om je drijfveren scherper voor ogen te krijgen. Vragen die we bespreken, zijn bijvoorbeeld: ‘Hoe voorkom je dat je je laat leiden door piekergedachten?’ en ‘Durf je te falen in je werk?’

Wat kan ik?

Leila (33) is fiscalist, maar ze wil een carrièreswitch maken. Het valt haar tegen dat ze steeds wordt afgewezen en ze begrijpt ook niet goed waarom.In dit hoofdstuk denken we mee met Leila, Leon en anderen die hun kansen op de arbeidsmarkt willen vergroten. Vragen die we behandelen zijn onder meer ‘Hoe wordt mijn cv minder een lappendeken?’ en ‘Ben jij wel eens bang dat je te laag bent opgeleid?’

Wat wil ik?

Wie, net als online marketeer Martijn (44) van de ene in de andere baan rolt, kan zichzelf opeens de vraag stellen: wat wil ik nou echt? Hij ontdekt dat hij geen duidelijk doel heeft. In dit hoofdstukken geven we handvatten om daar meer grip op te krijgen. De dilemma’s die we beschrijven, variëren van: ‘Ik worstel met mijn volgende loopbaanstap’ tot ‘Hoe weet ik of een organisatie bij me past?’

Andere loopbaanvragen

We hebben ook aandacht voor vragen over solliciteren, onderhandelen, profileren, werkrelaties en de balans tussen werk en privé. Ook daar worstelen veel mensen mee. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat werkgevers je vinden op LinkedIn? Wat leer je van een afwijzing? Hoe reageer je op een lastige baas? En hoe herstel je sneller van chronische stress?

We denken met je mee en leggen een aantal vragen voor aan experts. Maar we roepen jou ook op te bedenken wat jíj zou doen. Onze gids helpt je om je eigen loopbaancoach te zijn.

Over Jolan Douwes

Jolan Douwes noemt zichzelf banenstapelaar; ze is journalist en loopbaanadviseur. Als journalist schrijft ze over de onderwerpen die ze ook met haar loopbaankandidaten bespreekt. Haar opdrachtgevers zijn onder meer het FD (bijlage Werk&Geld) en Intermediair. Ze is Top Voice Loopbaan 2023 bij LinkedIn. Samen met Map Oberndorff heeft Jolan een eigen loopbaanbureau: Kantel Coaching.

Over Map Oberndorff

Map Oberndorff is journalist en loopbaancoach. Ze heeft een sterke fascinatie voor drijfveren, keuzemotieven en de levensloop van anderen. Als journalist maakt ze vooral diepte-interviews, onder meer voor het weekendmagazine van Het Financieele Dagblad. Haar loopbaanrubriek verschijnt bij carrièreplatform Intermediair. Samen met Jolan Douwes heeft Map een eigen loopbaanbureau: Kantel Coaching.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

1
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden