Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Productiever met ChatGPT - Praktische gids voor dagelijks gebruik

De één omarmt ChatGPT, kan er mee lezen en vooral ook schrijven. De ander moet het allemaal nog maar zien of heeft simpelweg de tijd niet genomen om zich erin te verdiepen. Voor die laatste groep schreef Kees Kraaiveld deze gids. Op een luchtige manier helpt hij zijn niet tech-savvy lezers om de koudwatervrees te overwinnen en nu eens echt aan de slag te gaan met ChatGPT.

Kees Kraaiveld | 13 november 2023 | 2-3 minuten leestijd

Productiever met ChatGPT staat boordevol handige voorbeelden en praktische tips waarmee lezers meteen ervaren wat deze slimme tool voor hun productiviteit kan betekenen. Met het boek wil ik een brug slaan tussen de vaak complexe wereld van technologie en de 'gewone' mens. Mijn missie? Mensen inspireren en ervoor zorgen dat iedereen, ongeacht technische kennis, kan aanhaken bij deze belangrijke ontwikkeling.

Magie

Om je meteen de magie van ChatGPT te laten ervaren start ik deze preview met een opdracht. Open ChatGPT en vraag: Schrijf een spannend verhaal over een beer die gaat fietsen van 250 woorden. Je zult zien: binnen 10 seconden rolt er daadwerkelijk een verhaal voor je ogen uit. De beer krijgt een naam en beleeft van alles. En nog wonderlijker: niemand krijgt hetzelfde verhaal te zien. Het verhaal bestond tien seconden geleden nog niet, maar nu is het er. Verzint ChatGPT dit zelf? Ja en nee, het is een slimme robot die door training heeft geleerd hoe taal werkt en zijn eigen teksten kan maken op basis van wat hij heeft geleerd. Dat leidt dan tot een uniek verhaal, maar het is gebaseerd op bestaande tekst.

Praktisch toepassen in je werk

De kern van dit boek is puur praktisch. Ik heb vijftien concrete toepassingen uiteengezet die je meteen in de dagelijkse praktijk kunt uitproberen. Van samenvatten tot brainstormen, van vergelijken tot rollenspellen spelen. Nu moet je niet denken: ik hoef nooit meer wat te doen. Of misschien wat zwartgalliger: ik word weggeconcurreerd door een algoritme. Dan moet ik je toch een beetje teleurstellen. Werken met ChatGPT of AI betekent vooral dat je bepaalde eenvoudige taken uit handen kan kunt geven. De teksten die je formuleert, kun je eventueel wat minder zorgvuldig opstellen: hij is niet kinderachtig en begrijpt je ook wel met een taalfoutje erin. Ook je eigen teksten redigeert hij moeiteloos. Ook helpt ChatGPT taken te kickstarten die moeilijk van de grond te krijgen te zijn. Zie je misschien al mogelijkheden welke taken je hiermee sneller kunt afronden?

Wat zijn de risico’s?

Je koudwatervrees is misschien niet helemaal ongegrond. Want het gebruik van AI en ChatGPT is niet zonder risico’s, zowel bedrijfsmatig als maatschappelijk. Denk aan datalekken of fake news. De technologie is er en een groot deel van werkend Nederland ziet de kracht en de voordelen hiervan in of is dit aan het ontdekken. Taken kosten minder tijd, waardoor je productiever kunt zijn. Maar tegelijkertijd heeft een gemiddeld bedrijf geen afspraken over de rol van ChatGPT. En als een bedrijf al zit op te letten is de eerste reflex: verbieden!

Mijn pleidooi is daarom om je goed bewust te zijn van deze risico’s en het met de juiste afspraken binnen je werkkring of team toe te passen. Ik sluit Productiever met ChatGPT af met praktische handvatten om in jouw organisatie de eerste stappen te zetten. Denk aan de do’s en de don’ts, een vaste verantwoordelijke voor de kennis van de technologie. Maar ook een goede foutdetectie, want klakkeloos iets overnemen van een AI is niet zonder risico’s. Gebruik het slim maar niet lui!

Over Kees Kraaiveld

Kees Kraaiveld is – als integraal en hoger veiligheidskundige – gespecialiseerd in bedrijfsoptimalisatie en arbeidsomstandigheden. Hij richt zich op de integratie van nieuwe technologieën in bedrijfsprocessen. En benadrukt daarbij het belang van controle over deze technologieën om ons leven effectiever, zinvoller en leuker te maken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden