De tools, of liever technieken, in Toolkit Procesregie zijn deels gebaseerd op die van Thiagi, een internationaal bekende consultant die in Nederland nog niet veel publiek heeft. Van Oosterhout, die de technieken al een kleine 10 jaar gebruikt in haar trainingen en procesbegeleiding, paste ze aan voor de Nederlandse praktijk. Thea Draijer, net als Van Oosterhout een zelfverklaard fan van Thiagi, bewerkte ze tot de visuals die u bij iedere tool in het boek kunt vinden. Het is dan ook logisch dat het eerste exemplaar aan Thiagi wordt uitgereikt.
Thiagi blijkt een wat oudere en bescheiden – bijna onzichtbare – man van Indiase afkomst. Zachte stem, verlegen blik, is dit de man die ons kan leren om mensen naar resultaat te bewegen?
'Hello,' zegt hij, 'I'm an idiot', naar eigen zeggen om de verwachtingen een beetje te temperen, maar ook omdat hij vindt dat je trainers en trainingen altijd met een gezonde dosis wantrouwen tegemoet moet treden. Want uit onderzoek blijkt dat het publiek bij een gemiddelde lezing al na 4 minuten afdwaalt en aan sex gaat denken. Meanderend tussen anekdotes, grappen, kleine toneelstukjes en – inderdaad – zijn tools laat hij ons zien hoe je – zelfs als introvert persoon – een groep in beweging krijgt. Mooi is bijvoorbeeld het spel waarin hij aantoont dat je mensen niet moet ondervragen, maar ook niet moet overvragen. Een deelnemer krijgt de opdracht om hardop tot 100.000 te tellen. Binnen een minuut is hij verveeld. Dan volgt deel 2 van de oefening: priemgetallen tellen. Dat is een stuk moeilijker en ook hierbij haakt de deelnemer al vrij snel af. Een tool dus die je in vrijwel iedere training kunt gebruiken, mits het onderwerp uiteraard iets is dat je bespreekbaar wilt maken.
Dan is het de beurt aan Oosterhout zelf, die haar passie voor het onderwerp overtuigend neerlegt. Centrale vraag: Hoe zorgen we dat we niet verlamd raken door angst? Voor de crisis, voor concurrentie, of gewoon domweg door de angst om kwetsbaar te zijn?
'We hebben te weinig geld en te weinig mensen en zoeken naar manieren om daarmee om te gaan. Groei is niet het antwoord, we hebben nieuwe waarden nodig. We moeten werken vanuit onze passie, onze drive, en bovendien moeten we meer gaan samenwerken. Dat is moeilijker dan solo. Maar hoe kunnen we connecten? Door kennis te delen? Werkt dat wel?'
Wat is er wel nodig? Oosterhout betoogt dat we uit onze comfortzone moeten stappen om vooruit te kunnen komen. In organisaties is dat lastig en angst is hiervan de oorzaak. Niemand wil immers als een idioot overkomen... We gaan dus op zoek naar controle, of een rol spelen, of relativeren – want geef toe: Henk van HRM doet het nog slechter nietwaar?
Dat kan dus anders, en beter. Om van angst naar vertrouwen te gaan moeten we uit onze comfortzone stappen. Accepteer bijvoorbeeld dat je je schaamt voor je resultaten, omdat ze niet goed genoeg zijn. Pas dan kun je stappen gaan ondernemen om het te verbeteren. Bovendien zult u merken dat een kwetsbare opstelling u veel krediet en waardering oplevert bij uw collega's, dat workshops er leuker en nuttiger van worden en dat het problemen hanteerbaar maakt. Geen geringe opdracht, maar daar hebben we de toolbox dus voor. De tools zijn bedoeld om mensen te helpen uit hun comfortzone te stappen, om hen te helpen zich kwetsbaar op te stellen. Ze zijn speels en creatief, en geschikt voor verschillende fasen in een proces. Van de aftrap tot de afsluiting dus, en alles daartussen.
Van Oosterhout sluit haar presentatie af en stapt uit haar comfortzone. Ze kondigt aan angst te hebben om voor publiek te zingen. Ze haalt eens diep adem en voor een bioscoopzaal vol mensen zingt ze een lied.
Over Justin van Lopik
Justin van Lopik is werkzaam bij Managementboek en hoofdredacteur van Managementboek Magazine, platform voor business professionals.