Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Wat lezen de Galliers van de financiele crisis?

De hele wereld is in de greep van de financiële crisis, behalve een klein landje van ontembare Australiërs dat weerstand biedt tegen de macht van de rode cijfers. Oké, het is niet echt een klein landje en het valt te betwisten in hoeverre ze Down Under daadwerkelijk de financiële crisis hebben bevochten, maar zelf zien de Aussies zich in ieder geval graag als de Galliërs van de mondiale crisis.

Ger Post | 26 juni 2013 | 2-3 minuten leestijd

Zo veel weerstand vereist sterk leiderschap. Zou dat de reden zijn dat maar liefst vijf boeken in de top 10 gaan over leiderschap? Misschien maar zeker is dat het debat in het land is of minister-president Julia Gillard de juiste leider is voor Australië telkens terugkeert. Ze krijgt vooral veel seksistische opmerkingen van de oppositie te verduren, maar verweert zich tot op heden succesvol. De beelden van haar speech waarin ze oppositieleider Tony Abbott op zijn seksistische plek zette, gingen eerder dit jaar de hele wereld over.

Het maakt Gillard, in ieder geval in Australië, tot de postergirl voor het boek Lean in - Vrouwen, werk en de weg naar succes van Sheryl Sandberg (nummer 10). In het boek spoort Sandberg vrouwen aan om, net als minister-president Gillard, risico’s te nemen, nieuwe uitdagingen aan te gaan en een topbaan te zoeken.

Misschien helpt die mentaliteit ook wel tegen de heersende crisis. Anders moeten we die toverdrank van die Galliërs eens snel gaan namaken.

Top 10 management boeken in Australië (juni):

1 A Guide to the Project Management Body of Knowledge 5ed - PMI

2 The Speed of Trust - Stephen Covey

3 Leadership: In Easy Steps - Jon Poole

4 Motion Leadership: The Skinny on Becoming Change Savvy - Michael Fullan

5 Leading with Soul: An Uncommon Journey of Spirit Revised 3ed - Lee Bolman & Terrence Deal

6 Positive Leadership: Strategies for Extraordinary Performance 2ed - Kim Cameron

7 Our Iceberg is Melting - John Kotter

8 What Got You Here Won't Get You There - Marshall Goldsmith

9 What the Bleep is Coaching? - Mags Bell

10 Lean In - Sheryl Sandberg

Update
De browser had het stukje nog niet geupload, of daar kwam het nieuws binnen dat Julia Gillard een misser had begaan. En niet zo’n kleintje ook, want het kost haar waarschijnlijk het leiderschap van haar partij en het land. Om aan de constante speculaties over een comeback van haar voorganger Kevin Rudd een einde te maken, kondigde ze een stemming aan in haar partij over wie de partij moest leiden in opmaat naar de aanstaande verkiezingen: zij of Rudd. Vol vertrouwen noemde ze tijdens een interview de inzet van de stemming: de verliezer zou terugtreden. Maar Rudd won en daarmee is Gillard, na maanden de druk van de oppositie en leden van haar eigen partij te hebben weerstaan, in een klap poster girl af van ‘Lean in’.

Over Ger Post
Ger Post (1981) studeerde journalistiek en cognitieve neurowetenschappen en is nu docent brain and cognitive sciences aan de Universiteit van Amsterdam. Naast handboeken over interdisciplinair onderzoek, schrijft hij als journalist stukken over hersenonderzoek voor De Neuroloog en Managementboek Magazine.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden